Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 15 december 2008

Partijen vinden elkaar rond fort

Er zit eigenlijk geen lucht tussen wat de dorpsraad van Ellewoutsdijk en de Vereniging Natuurmonumenten willen met het fort van Ellewoutsdijk.
Geen verder verval van het fort, toegankelijkheid voor de dorpsbewoners en anderen, kleinschalige activiteiten en het stap voor stap bouwen aan verbeteringen en functies voor het monument.

Fort EllewoutsdijkDat beide partijen veronderstelden hier en daar van mening te verschillen, is vooral te wijten aan slechte communicatie. Daarover zijn Arjan Boon, beheerder van Natuurmonumenten, en de dorpsraad het tijdens 'een open en eerlijk gesprek' eens geworden. Nu duidelijk is dat de neuzen in het dorp en bij eigenaar Natuurmonumenten dezelfde kant op staan, wordt het hoog tijd voor handelen.

De voornaamste 'ruis' op de communicatielijn was een ambitieus plan waarmee de gemeente Borsele en een ondernemer naar de verschillende partijen toekwamen: Een conferentie-oord met een hotel in zee leek de inwoners van Ellewoutsdijk nu niet bepaald bevorderlijk voor de toegankelijkheid. Het leek ook allemaal wat te veel voor een kleine gemeenschap. Het dorp proefde bij Arjan Boon weinig weerstand tegen dat plan. Naar achteraf bleek, ten onrechte. Natuurmonumenten wil het fort helemaal niet kwijt, maar zit wel te wachten op realistische plannen om het gebouw op te knappen en te gebruiken.

De dorpsraad produceerde daarover een nota en gaf, nog steeds in de veronderstelling dat Natuurmonumenten geen actieve rol wilde spelen, aan dat het monument dan maar via de gemeente aan een stichting moet worden overgedragen. Dat geeft immers de beste kansen op subsidies en deelname van de inwoners zou toegankelijkheid kunnen garanderen.

Een voorstel van Arjan Boon, om een werkgroep te vormen in plaats van een stichting, vond weerklank bij de dorpsraad. Natuurmonumenten, een vereniging immers, kan evenveel restauratiesubsidies claimen als een stichting.

Voorzitter A. Jobse-Griep van de dorpsraad voelt wel voor zo'n werkgroep, zolang een vertegenwoordiging van de inwoners van Ellewoutsdijk maar gegarandeerd blijft. Jobse: "Er moet nu snel wat gebeuren, want langer praten schaadt het fort alleen maar. De bal ligt bij Natuurmonumenten, we wachten op actie, maar niet te lang." Boon is van plan de dorpsraad op zijn wenken te bedienen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.