Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 9 december 2008

Eerste lammeren Zeeuwse Schaapskudde

De eerste lammeren zijn geboren bij De Zeeuwse Schaapskudde aan de Nieuwkamerseweg 3 in het poldergebied van Heinkenszand.

De eerste lammeren bij de SchaapskuddeKarel en Rinus heten de eerstgeborenen. Ze zijn een Sinterklaascadeautje. Vijf december om kwart over zes zagen ze het levenslicht. 'Moeder en zonen maken het uitstekend', melden herder Koen Pille en herderin Carola op het gisteren verzonden geboortekaartje.

De eerste lammeren zijn dit seizoen aanzienlijk vroeger dan vorig jaar. Vanwege de uitbraak van blauwtong konden in 2007 niet alle schapen vroegtijdig worden gedekt, omdat ze verzwakt waren. De schapen zijn dit jaar voor het eerst tegen blauwtong gevaccineerd en dat heeft geholpen.

Traditiegetrouw houdt De Zeeuwse Schaapskudde na de geboortegolf in december en begin januari altijd lammetjesweekenden voor iedereen. De eerste van die weekenden was afgelopen jaar pas begin februari. De lammetjesweekenden zijn nu weer op de normale dagen: in de weekenden van 24 en 25 januari, van 31 januari en 1 februari en van 7 en 8 februari.

Lammetjes komen bij De Zeeuwse Schaapskudde overigens altijd vroeger dan bij andere, commerciële kuddes. De lammetjes moeten in het voorjaar al groot genoeg zijn om zelfstandig te kunnen eten, zodat de moederschapen weer ingezet kunnen worden voor hun taak: het beheer, het korthouden, van de bloemdijken in de Zak van Zuid-Beveland.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.