Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 2 december 2008

Straks 200 kilometer wandelpad in de Zak

Wandelen tot je schoenen helemaal versleten zijn. Het kan straks in de Zak van Zuid­Beveland. Stichting Landschapsbeheer Zeeland ( SLZ) is bezig in het Nationaal Landschap een wandelnetwerk aan te leggen van zo’n 200 kilometer.

200 Kilometer wandelpadEn daar blijft het niet bij. Het netwerk krijgt aansluitingen op wandelpaden in de wijde omgeving, richting Walcheren, Goes, ’s-Heer Arendskerke enWol­phaartsdijk.

SLZ gaat bij de aanleg van het wandelnetwerk niet over één nacht ijs. Anderhalf jaar geleden zijn vrijwilligers al met satellietnavigatie-apparatuur en kaarten de Zak van Zuid­Beveland ingetrokken. Zij hebben alle mogelijke wandelroutes op een rijtje gezet. Sinds kort zijn vrijwilligers met loonwerkers volop bezig de eerste fase van het netwerk te vervolmaken, met de plaat­sing van bruggen, trappen, bordjes en palen.

Het zuidelijkste stuk van de Zak wordt nu ontsloten, het gebied tussen Hoedekenskerke, Kwadendam­me, Driewegen en Ellewoutsdijk. Van het pas opgeknapte natuurgebied De ZwaakseWeel bij Kwadendamme kronkelt straks een wandelpad richting het fort van Ellewoutsdijk. Veel paden leiden over dijken, het beeldmerk van de Zak van Zuid-Beveland. Natuurmonumenten, waterschap Zeeuwse Eilanden en particuliere grondbezitters stellen grond beschikbaar voor het netwerk.

De eerste fase van 75 à 80 kilometer moet april volgend jaar klaar zijn en de tweede fase van 120 kilo­meter in april 2010. „We zoeken ook aansluiting op het Kiekendie­venpad bij ’s-Heer Arendskerke”, vertelt SLZ-medewerker Arjan de Hulster. „Via Nieuwdorp kunnen wandelaars straks langs het nieuwe oorlogsmuseum - van Kees Traas - naar Walcheren lopen. En er komt een wandelroute vanaf het NS- station Goes voor treinrerizigers.”

De oude Sloelijn tussen Heinkenszand en ’s-Heerenhoek wordt mogelijk in het netwerk verwerkt. De Hulster: „ Je kunt er een mooi voetpad van maken.”

De Zak van Zuid-Beveland wordt helemaal ontsloten voor wandelaars. De eerste fase van 75 à 80 kilometer moet begin april 2009 klaar zijn.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.