Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 13 oktober 2008

Biomassa kost boeren tonnen

Tien boeren in de gemeente Borsele dreigen vorderingen van 2000 tot 150.000 euro te moeten betalen.
De reden is dat zij tijdelijk biomassa hebben bewaard voor de kolencentrale van EPZ in Borssele . Het Openbaar Ministerie beschouwt dat als opslag van illegaal afval.

Biomassa voor EPZ kost boeren tonnen"Delta Milieu vroeg ons die biomassaproducten op te slaan", vertelt één van de betrokken boeren die - omdat de zaak onder de rechter is - anoniem wil blijven. "Het bedrijf meldde dat het veilig was. Uit goed nabuurschap hebben we onze opslagloodsen ter beschikking gesteld. Te goeder trouw. En dan krijg je dit."

De zaak gaat terug tot drie jaar geleden. Indertijd is groot onderhoud gepleegd aan de conventionele centrale van EPZ, die wordt gestookt op kolen (2500 ton per dag) en biomassa (500 ton per dag, onder meer houtsnippers en cacaodoppen). Drie weken vóór het geplande begin van de werkzaamheden deed zich een storing in de generator voor, waardoor de centrale eerder uit bedrijf moest.

Schepen die onderweg waren met biomassa, konden niet worden afbesteld. Bij EPZ raakten opslagbunkers vol. De eigenaren van EPZ, Delta en Essent, gingen op zoek naar andere opslagmogelijkheden. Borselse boeren waren bereid die te bieden. Zij konden een centje bijverdienen en het ging tenslotte om veilig plantaardig materiaal. "Palmpitten worden ook in veevoer gebruikt", geeft één van de landbouwers aan.

Dat biomassa was opgeslagen bij boeren, kwam aan het licht bij een brand in één van de opslagloodsen. Het Openbaar Ministerie zocht uit waar meer biomassa lag en stelde vast dat het om het illegaal opgeslagen afval ging. De boeren kregen daarop forse ontnemingsvorderingen. Essent en Delta moeten ook betalen. Hoeveel is onbekend. De beschuldiging luidt dat zij de boeren hebben aangezet tot een milieudelict.

Burgemeester Jaap Gelok van Borsele heeft contact opgenomen met justitie, omdat de gemeente verbaasd is over de hoogte van de vorderingen. De kwestie dient binnenkort voor de economische politierechter. Bij het Openbaar Ministerie en Delta was gisteravond geen nadere toelichting op de zaak te krijgen.

Zie ook PZC-artikel: Boeren wacht mogelijk ook boete

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.