Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 7 oktober 2008

Opluchting en protest bij opening nieuwe Sloelijn

Inwoners van Heinkenszand mogen blij zijn dat goederentreinen van en naar Vlissingen-Oost niet meer door hun achtertuin rijden dankzij de ingebruikname van de nieuwe Sloegoederenlijn, in Eindewege bij 's-Heer Arendskerke denkt bewoner Raymond van den Boorn heel anders over 'de omschakeling'.

Protest bij opening SloelijnHij heeft een protestspandoek op het dak van zijn huis gehangen om aandacht te vragen voor overlast door trillingen van goederen- en ook personentreinen.

6 Oktober nam minister Camiel Eurlings (CDA, Verkeer en Waterstaat) de nieuwe Sloelijn op het spoorwegemplacement in Vlissingen-Oost bij Nieuwdorp officieel in gebruik. Na de openingshandeling reed een stoomtrein van de Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) met genodigden vanaf het spoorwegemplacement over de nieuwe Sloelijn en het Zeeuwse hoofdspoor naar Goes, onderweg komt de stoomtrein voorbij de woning van Van den Boorn.

De nieuwe Sloelijn die tussen Arnemuiden en Lewedorp op het Zeeuwse hoofdspoor aansluit, is 22 september feitelijk al in gebruik genomen. Goederentreinen komen sindsdien dichter langs het huis van Van den Boorn, op veertig in plaats van honderd meter afstand.

Het goederenvervoer is volgens het oud-raadslid van GroenLinks in Goes echter niet de enige oorzaak van de toegenomen hinder. Houten bielzen op het noordelijke deel van het spoor (Goes richting Vlissingen) zijn afgelopen voorjaar voor zijn woning vervangen door betonnen dwarsliggers. Sindsdien zijn de trillingen toegenomen, met name bij natte weersomstandigheden. Van den Boorn vreest schade aan zijn woning.

Pogingen om bij spoorwegbeheerder ProRail verhaal te halen zijn volgens de inwoner van Eindewege, een buurtschap ten zuiden van 's-Heer Arendskerke, tot nu toe op niets uitgelopen. Hij krijgt voor zijn protestactie steun van de Belangenvereniging Aanwonenden Spoorlijn (BAS) die al jaren strijdt voor een betere aanpak van de geluid- en trillinghinder rond de Zeeuwse lijn. Over geluidhinder bestaat wetgeving, over trillinghinder evenwel niet, wat het voor omwonenden lastig maakt om daar de overheid op aan te spreken.

Volgens BAS-voorzitter Peter Gruijters mag de capaciteit van 190 goederentreinen per week op de nieuwe Sloelijn overigens nog niet ten volle worden benut. De Raad van State heeft de minister van Vrom in mei opgedragen een nieuw besluit over 'de maximaal toelaatbare waarde van geluidsbelasting van woningen' langs de Zeeuwse lijn te nemen. Dat kan betekenen dat de maximum-capaciteit van goederentreinen naar beneden moet worden bijgesteld. Voor het huidige vervoer heeft dit geen gevolgen. Wekelijks rijden er momenteel nog geen honderd goederentreinen over de Zeeuwse lijn.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.