Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 10 september 2008

Camping Stelleplas kan wel weer wat worden'

Camping Stelleplas bij Heinkenszand wacht een kwaliteitsimpuls. Wethouder Mart de Bruijne (VVD, toerisme) herhaalde gisteravond die boodschap verschillende keren op een drukbezochte voorlichtingsbijeenkomst. De ruim tachtig bezoekers - eigenaren en huurders van staanplaatsen én bewoners van het naast de camping gelegen Hof van Zeeland - waren kritisch, maar tot slot gaven zij De Bruijne wel een applaus. Campingbewoner Henk Baay - 'ik heb een vergunning' - was vol vertrouwen. "Ik heb de indruk dat de gemeente er echt werk van gaat maken, eindelijk."

Camping StelleplasHet woordje 'eindelijk' sprak Baay met nadruk uit, want tientallen jaren heeft Borsele niet omgekeken naar camping Stelleplas. Het laatste bestemmingsplan voor het terrein is van 1975 en - wethouder De Bruijne erkende het ronduit - ook dat is door de gemeente slecht gehandhaafd. Wie een grote stacaraven of chalet in Stelleplas wilde neerzetten, deed dat gewoon en geen haan die ernaar kraaide. Tot in 2007 conflicten ontstonden en de gemeente in mei de bouw van een chalet stillegde.

Tot die tijd - of eigenlijk pas vanaf 2004 - had Borsele zich vooral gericht op het regelen van het permanent bewonen van recreatieparken. Alleen het bestrijden van illegale bewoning van stacaravans en chalets bleek dus anderhalf jaar geleden niet genoeg. Stelleplas was in handen gevallen van een ontwikkelaar die de campingplaatsen stuk voor stuk probeerde te verkopen. Investeringen in het park vonden amper plaats, maar wel in illegale bouwwerken. Borsele liet zich toch niet zien.

Dat is veranderd sinds 2007 en dat gaat nog verder veranderen, bleek gisteravond zonneklaar. De huidige toestand van de camping is de afgelopen tijd in opdracht van de gemeente in kaart gebracht. Zoals: hoeveel mensen wonen er permanent; wat staat er eigenlijk aan gebouwen op de camping; hoe zijn de eigendomsverhoudingen. Dit is het begin van een lange weg om de camping op z'n minst een likje verf te geven. Over een jaar kan er een nieuw bestemmingsplan liggen dat de basis moet vormen voor een grondige en - aldus De Bruijne - 'menselijke aanpak'. Frans Welsing uit Breda die al sinds 1982 op Stelleplas komt en campingonderhoud doet, realiseerde zich: "Ook wij zullen een bijdrage moeten leveren. Ik weet zeker: 'het wordt wel wat'."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.