Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 10 september 2008

Delta gaat voor tweede centrale

Delta wil halverwege 2009 bij het rijk een vergunning aanvragen voor de bouw van een tweede kerncentrale in Borssele.
Het energiebedrijf verwacht dat de centrale eind 2016 operationeel kan zijn.

Delta gaat voor tweede kerncentraleEnergiebedrijf Delta heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat het een tweede kerncentrale wil bouwen. "Het maatschappelijk draagvlak voor nog een kerncentrale was tot voor kort niet groot", zegt Delta-woordvoerder Mirjam van Zuilen. "Om die reden hebben we nooit een vergunning aangevraagd, ook al kan dat wel op basis van de huidige kernenergiewet. De laatste tijd is de discussie over kernenergie flink opgelaaid. Er is duidelijk sprake van een kentering in het denken over kernenergie en de bouw van een tweede kerncentrale in Nederland. Daarom maken we nu wel gebruik van de wettelijke mogelijkheden."

Het laatste duwtje in de rug voor Delta was volgens Van Zuilen de aansporing vorige week van CDA-fractieleider Pieter van Geel. Hij riep op zijn weblog ondernemers op om een vergunning voor de bouw van een kernenergiecentrale aan te vragen. Hij vindt de productie van kernenergie in Nederland 'onvermijdelijk'.

Delta pakt die toegeworpen handschoen op en werkt intern aan een zogenoemde startnotitie. Daarin beschrijft het energiebedrijf wat het precies wil gaan doen. Ook de tweede centrale zou in Borssele moeten komen, bevestigt Van Zuilen. "Er zijn op de markt verschillende typen kerncentrales te koop, in vermogen variërend van 1000 tot 1200 megawatt. Delta heeft nog geen keuze gemaakt." De huidige kerncentrale heeft een vermogen van 485 megawatt.

Delta dient de startnotitie eind dit jaar bij het rijk in. Halverwege volgend jaar kan Delta een bouwvergunning aanvragen. Delta schat dat het 3,5 jaar duurt voordat alle vergunningen binnen zijn.

Zie ok PZC-artikelen: Wat kan Delta?, Wat wil Delta? en Cramer: geen toestemming voor nieuwe kerncentrale

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.