Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 3 september 2008

Tegenzet in debat kernenergie

Borsels PvdA-gemeenteraadslid John Huige heeft een tegenzet gedaan in de door CDA'er Pieter van Geel weer aangezwengelde discussie over de toepassing van kernenergie in Nederland. Huige heeft schriftelijk bij burgemeester Jaap Gelok om aandacht gevraagd voor vrij recente incidenten bij twee oudere kerncentrales in Frankrijk.

Discussie over nieuwkerncentraleDe problemen deden zich voor bij kerncentrales in Romans (Drôme) en Tricastin (Vaucluse). In Tricastin raakten vijftien werknemers besmet met een gas dat radioactief materiaal bevatte. In Romans is nucleaire vloeistof buiten de centrale in een riviertje terechtgekomen. Inwoners kregen de instructie het rivierwater niet te gebruiken, niet te vissen of zwemmen.

PvdA'er Huige noemt het in zijn vragen 'verontrustend' dat bij één van de incidenten sprake was van aanwijsbaar menselijke fouten. Tussen verschillende ploegen bestond een gebrek aan coördinatie. Huige wil van burgemeester Gelok weten of hij op de hoogte is gesteld van de problemen in Frankrijk. Of er contact over is geweest met de kerncentrale-exploitant in Borssele.

Tot slot vraagt Huige: 'Kan de burgemeester verklaren dat de kans uitermate verwaasloosbaar is dat zulke incidenten zich in Borssele voordoen?' De problemen in Frankrijk deden zich in juli voor. Huige vestigt er nu pas de aandacht op, kort nadat CDA-voorman Van Geel pleitte voor een discussie over kernenergie.

Huige was niet bereikbaar voor commentaar. Volgens PvdA'er Arno Witkam - ook raadslid - heeft Huige erover gelezen in Frankrijk.

Witkam neemt zelf overigens een genuanceerd standpunt in over kernenergie. Hij zegt: "Ik wil de discussie over een tweede kerncentrale bij Borssele best aangaan. Zonne- en windenergie genieten mijn voorkeur, maar ik vraag me af of we het redden met gas, olie, kolen en alternatieve energie."

Witkam, die negen jaar bij de kerncentrale werkte, heeft vertrouwen in de veiligheid van 'Borssele'. De Borselse fractievoorzitters Kees Weststate (SGPCU), Berry Kooiker (Lokale Partij Borsele) en Peter van den Dries (CDA) twijfelen daar evenmin aan.

Van den Dries kan zich goed voorstellen dat CDA-fractievoorzitter Van Geel in deze onzekere energietijd de discussie weer aanzwengelt en steun krijgt. "Alleen met berichten zoals over die Franse kerncentrales kan de publieke opinie zo kantelen", aldus Peter van den Dries.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.