Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 21 augustus 2008

Borselse bedrijven mijden Sloepoort

Onder Borselse ondernemers bestaat weinig belangstelling voor vestiging op het nieuwe bedrijventerrein Sloepoort tussen 's-Heerenhoek en Nieuwdorp.
Zij hikken er tegenaan dat de grond door de exploitant, het havenschap Zeeland Seaports, alleen in erfpacht wordt uitgegeven. Dat in Sloepoort geen detailhandel mogelijk is, schrikt ook af.

Bedrijventerrein SloepoortVerschillende bedrijven in Borsele lieten in het verleden doorschemeren interesse te hebben voor Sloepoort. Loonwerkbedrijf Boonman uit 's-Heerenhoek was er daar één van. De hoofdlocatie van de firma bij het spoorwegemplacement van Vlissingen-Oost is al in 1998 onteigend. "Wethouder Pieter Vollaard vertelde ons toen dat wij zeker in 2000 in Sloepoort zouden kunnen bouwen", diept Sjaak Boonman het verleden op, "maar we zitten nog steeds op onze oude plek."

Hij heeft zijn bedrijf per 1 juli aan collega Kloosterman in Kapelle overgedaan. Directeur Carlo Kloosterman meldt in Borsele naar een andere plek te willen, maar niet naar Sloepoort. Hij wil iets kopen, niet in erfpacht nemen. Hij richt zijn vizier op het Borsselse bedrijventerrein Quistenburg.

Aanleg van Sloepoort heeft te lang op zich laten wachten, aldus Boonman. Dat geldt zeker voor Amac in 's-Heerenhoek (fabrikant van aardappelrooiers). Amac ging in 2005 failliet. Aannemer Rijk en Zwaar Transport Zeeland uit Heinkenszand waren eveneens kandidaten, maar die zijn eind 2006 naar Vlissingen-Oost verkast. Aannemingsbedrijf Otte en Zn. uit Nieuwdorp wilde naar Sloepoort, maar ziet er vanaf. "Omdat het te lang duurt", zegt Marcel Otte, "en we wilden er de bouwmarkt ook vestigen, maar dat kan niet, omdat er geen detailhandel is toegestaan."

Sloepoort - dat in de Borselse politiek nogal omstreden was - is ook vooral bedoeld voor bedrijven die een relatie hebben met de havenactiviteiten in Vlissingen-Oost. Uit die hoek bestaat wel degelijk interesse, aldus directeur Hans van der Hart van Zeeland Seaports. Sloepoort wordt dertig hectare groot. Er liggen al voor zes à acht hectare aan voorlopige contracten. Ze zijn voorlopig, omdat bij de Raad van State nog een procedure loopt van de dorpsraad 's-Heerenhoek.

Het voorbereidend werk voor Sloepoort is begonnen, maar tot er een uitspraak is, wacht het havenschap met de definitieve aanleg.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.