Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 14 juli 2008

Getijdenturbine aan Total-steiger

Aan de Total-steiger bij Borssele komt voor het einde van het jaar een turbine voor de opwekking van elektriciteit. De getijdenstroming moet het werk doen.

WaterturbineDe gemeente Borsele is al een tijdje bezig met dit project. In 2006 is het initiatief ertoe genomen. Borsele staat zich er graag op voor een energiegemeente te zijn, met een kolen- en kerncentrale binnen de grenzen en vrij veel windmolens.

In is Nederland nog niet veel ervaring met getijstroming als bron van energie. Het Schoondijkse bedrijf Hydrauvision deed al eens in 2002 en 2003 proeven met installaties in de Westerschelde, maar stopte daarmee. De kosten bleken (te) hoog en de installaties hadden erg te lijden van aangroeisel en het zoute water.

Borsele heeft zich door die ervaringen niet laten ontmoedigen. Dat wordt beloond. Het ministerie van Economische Zaken stelt ruim 280.000 euro beschikbaar voor het project waarvoor een consortium is gevormd met onder meer installatiebedrijf Istimewa, windmolenvereniging Zeeuwind, aannemingsbedrijf Van der Straaten en Eneco. "Delta doet niet mee", vertelt wethouder Jan Zandee (SGP/CU, milieu), "want dat bedrijf richt zich op getijdencentrales aan het Grevelingenmeer." De investering in Borsele vergt één miljoen euro. Zandee hoopt nog op een provinciale bijdrage. De getijdenturbine zal 10.000 huizen kunnen voorzien van stroom.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.