Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 12 juni 2008

Ovezande is over vijf jaar heel ander dorp

Over vijf jaar is Ovezande een heel ander dorp. Voor vele miljoenen euro's wordt de komende tijd aan de hoofdkern van de Zak van Zuid-Beveland gesleuteld. Op een informatieavond over de voortgang van alle plannen reageerden bewoners deze week in een volgepakt dorpshuis met applaus, al blijft er altijd iets te wensen over.

Dorpshuis wordt gerenoveerdOvezande krijgt - schrik niet - een compleet vernieuwd dorpshuis en een uitgebreidere jeugdsoos; een gloednieuw sportcomplex voor de voetbal- en tennisvereniging; een woonzorgcentrum met twaalf verpleeghuisplaatsen en 26 ruime seniorenwoningen; een nieuwe basisschool met ruimtes voor de peuterspeelzaal en kinderopvang; nieuwbouw van enkele tientallen woningen; en een groen dorpshart rond de katholieke kerk.

Vier à vijf jaar kost het, voordat dit alles is gerealiseerd. Het dorpshuis en de 'wereldberoemde' jeugdsoos De Klomp zijn als eerste aan de beurt. Morgen is de aanbesteding. Het dorpshuis zit in een oud schoolgebouw met karakter. Dat karakter krijgt het terug. Wat bij eerdere verbouwingen aan de historische voorgevel is 'vernield', wordt hersteld. De binnenkant wacht een metamorfose. Een grote zaal komt erin voor 120 bezoekers. De Klomp mag straks 300 gasten hebben, wat hard nodig is voor onder meer poppodium 2nd Influenz.

De verbouwing van het dorpshuis begint na de zomervakantie. Stap voor stap gaat de uitvoering van het masterplan Ovezande verder. Eind dit jaar hoopt woningcorporatie R en B Wonen verouderde seniorenwoningen te slopen aan de mr dr Messtraat. Bewoners verhuizen voorlopig naar de overzijde, tot op de sloopplek eind 2009 of begin 2010 moderne zorgwoningen af zijn. R en B kan dan tussen de dr mr Messtraat en Fransestraat een woonzorgcentrum optrekken, met onder meer twaalf verpleeghuisplaatsen van de Stichting voor Regionale Zorgverlening (SVRZ). Er komt voor bewoners 24-uurszorg beschikbaar.

In de tijd zit de aanleg van een sportcomplex ook vrij vooraan. Half 2009, eind 2009 moet dit beginnen, afhankelijk van de procedures. Op het 'oude' sportterrein komen vijftien woningen op grote kavels. De nieuwbouw van de basisschool in twee lagen bij de huidige gymzaal aan de mr dr Messtraat/Oud Ovezandseweg is - met een nieuwe sportzaal - voorzien in 2010-2011.

De gemeente Borsele en ontwerpers oogstten applaus. Kritiek was er toch ook, vooral op de verkeerssituatie in de doorgaande Hoofdstraat. 'Vrachtwagens doen je huis trillen', zei een bewoner. Volgens wethouder Marga Vermue (CDA, verkeer) valt het mee met de drukte. Ze zegde toe 'knelpunten' aan te pakken. "Maar", voegde ze toe, ook indachtig de miljoenen die al naar Ovezande gaan, "we passen niet de hele Hoofdstraat aan. Dat is ook niet nodig."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.