Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 21 mei 2008

Landbouwwaterbassin in Borsele

Waterbedrijf Evides wil in de gemeente Borsele of Goes een veertien hectare groot bassin aanleggen voor landbouwwater.
Evides heeft een voorkeur voor een locatie aan de westkant van de Sloeweg vlakbij het Heinkenszandse recreatiegebied Stelleplas.

In tijden van langdurige droogte en bij nachtvorst - als fruittelers water op de bomen spuiten om de vruchten met een laagje ijs te beschermen - zit Evides nogal eens met een waterprobleem. In de jaren negentig is een zoetwaterpijpleiding voor de landbouw aangelegd vanuit Noord-Brabant door Zuid-Beveland. De capaciteit van de leiding is echter niet meer voldoende, mede door de komst van kassenbedrijven bij Rilland en Kapelle. In de droge zomer van 2006 kon niet aan de vraag uit de fruitteelt worden voldaan. De Zeeuwse tak van de Nederlandse Fruittelers Organisatie drong aan op verruiming van de toevoer.

Evides geeft nu gehoor aan die oproep met het plan een bassin voor landbouwwater aan te leggen. Het bedrijf denkt daarmee twee vliegen in één klap te slaan. Veel zoet water stroomt op natuurlijke wijze vanaf de Brabantse Wal bij Ossendrecht en Woensdrecht de lagergelegen Zeeuwse polders in. Dit water wordt afgevoerd naar de Westerschelde, terwijl het nuttiger kan worden gebruikt, als landbouwwater. Het in Borsele of Goes te maken bassin zal met het water van de Brabantse Wal worden gevuld.

Oorspronkelijk had Evides tien locaties in Borsele, Kapelle en Goes op het oog, waarvan er nog drie over zijn: ten oosten van Ovezande, ten westen van de Sloeweg bij Heinkenszand en één plek in de gemeente Goes. Evides heeft een voorkeur voor de locatie 'Sloeweg'. Het college van B en W van Borsele is het daarmee eens. "De plas kan ook voor recreatieve doelen worden gebruikt", merkt wethouder Marga Vermue (CDA, ruimtelijke ordening) op, "en voor de verdubbeling van de Sloeweg is grond nodig. Dat kan bij het graven van het bassin vrijkomen."

Het bassin moet bruto veertien hectare groot worden, waarvan netto tien hectare water. Dit plan staat los van het voornemen van Evides grote waterspaarbekkens in de gemeente Kapelle aan te leggen ten zuiden van Rijksweg A58, ter hoogte van de Spaanweg. Die bekkens zijn bedoeld om Zeeland van drinkwater te kunnen voorzien als de waterwinning bij Huijbergen stopt.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.