Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 16 mei 2008

Actie in Borsele tegen vervanging septictank

Een groep bewoners van het buitengebied in Borsele is in actie gekomen tegen de vervanging van oude septictanks.

Iba zuiveringZe vinden de kosten van een nieuwe individuele afvalwaterzuivering (iba) te hoog en vragen zich af of het milieu wel zo gebaat is bij de investering. "Slechts 1,7 procent van de vervuiling van sloten in het buitengebied wordt veroorzaakt door de lozingen van particuliere huishoudens", volgens actievoerders Kees van Weele uit Oudelande en Kees van Liere uit Ovezande.

Van Weele en Van Liere hebben al gesproken met de gemeente Borsele, maar dat heeft naar hun idee te weinig opgeleverd. Wethouder Jan Zandee (SGP/CU, milieu) erkende dat de particuliere watervervuiling beperkt is in vergelijking met andere vervuilingsbronnen. Gemeente en waterschap zijn echter gebonden aan Europese regels voor verbetering van zuiveringen. Borsele komt mensen tegemoet met 1500 euro subsidie bij aanschaf van een nieuwe iba. Het waterschap brengt dan minder verontreinigingsheffing in rekening.

Van Liere weet dat inwoners van 'zijn' Tolhoekweg 5300 à 8100 euro kwijt zullen zijn voor een iba. "Zulke hoge kosten hoeven bewoners van dorpen niet te maken, want zij zijn op de riolering aangesloten." Van Liere en Van Weele zoeken het hogerop. Ze hebben oud-Kamerlid en -dijkgraaf Huib Eversdijk in de arm genomen. Waterschap Zeeuwse Eilanden meldt dat vervanging van septictanks buiten de kwetsbare (natuur)gebieden nog niet verplicht is en waarschijnlijk ook de komende jaren niet wordt. De Borselse subsidieregeling loopt tot eind 2009.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.