Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 9 mei 2008

Borsele wil agressie voorkomen

Onder het motto 'voorkomen is beter dan genezen' gaat de gemeente Borsele maatregelen uitwerken om agressie en geweld tegen gemeenteambtenaren tegen te gaan. Een actuele aanleiding is er niet, geeft burgemeester Jaap Gelok aan, maar 'wij willen het in onze gemeente graag rustig houden'.

Burgemeester GelokGelok is eerder burgemeester geweest in Strijen in Zuid-Holland, waar hij vaak overleggen bijwoonde met collega's uit Dordrecht en Rotterdam. "Je hoorde dan wel verhalen over hoe sommige mensen gemeenteambtenaren dachten te moeten behandelen. Vol agressie en soms met geweld. In Borsele doen zich gelukkig niet zulke ernstige situaties voor, maar je merkt helaas dat grootsteedse toestanden langzaam naar het platteland doordruppelen. Je moet je daarop voorbereiden."

Hooguit 'een enkeling' gedraagt zich in Borsele niet zoals het hoort tegenover een gemeenteambtenaar, volgens Gelok. Ambtenaren die zich met handhaving van milieuregels bezighouden, krijgen wel eens wat - woorden - naar hun hoofd geslingerd. Hetzelfde geldt voor personeel van sociale zaken. Als iemand bijvoorbeeld vindt dat hij te laat zijn uitkering heeft ontvangen of geen uitkering krijgt. "Ik heb zelf al eens zo iemand de deur gewezen. Die gebruikte verbaal geweld. We houden het hier wel fatsoenlijk."

De gemeente Borsele wil niet al te hoog inzetten met maatregelen. Een handleiding 'hoe om te gaan met agressie en geweld' komt eraan. Personeelsleden met een publieksgerichte functie krijgen een speciale training. En inwoners van de gemeente worden geïnformeerd over de aanpak.

Het gemeentehuis in Heinkenszand blijft zo open mogelijk. Besloten is om werkruimten op de benedenverdieping niet af te sluiten. Bezoekers zouden anders altijd een toegangsbadge moeten hebben. Gelok vindt dat niks. Hij noemt het Middelburgse gemeentehuis als 'afschrikwekkend voorbeeld'. "Vergader je daar en wil je naar het toilet, dan moet een bode met je meelopen om terug te kunnen komen. Je moet oppassen niet door te schieten."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.