Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 7 mei 2008

'Genoeg wegen op Zuid-Beveland'

Bij Nieuwdorp en 'sHeerenhoek moet geen nieuwe aansluiting op de Sloeweg komen, als die weg wordt verbreed.
Dat vindt voorzitter Adrie Raas van de dorpsraad Lewedorp. Hij vreest een toename van vrachtverkeer door Lewedorp naar frietfabriek McCain. "Ik vind ook dat er op Zuid-Beveland al genoeg wegen liggen."

Sloeweg wordt dubbelbaans, evenals de A58In het kader van de verdubbeling van de Sloeweg is een groot nieuw knooppunt gepland voor de ontsluiting van Nieuwdorp en 's-Heerenhoek. De aloude gelijkvloerse kruising Sloeweg-Stoofweg komt te vervallen. Raas van de dorpsraad Lewedorp is daar niet rouwig om. Vrachtauto's die door de Westerscheldetunnel moeten, slaan op dat kruispunt nu af richting Lewedorp en komen door het hart van het dorp.

"Maar als het kruispunt Sloeweg-Stoofweg wordt vervangen door dat nieuwe knooppunt, wordt het niet beter", stelt Raas. "Vrachtverkeer voor McCain blijft dan gewoon rijden zoals het momenteel al doet." Volgens Raas is het veel beter de Stoofweg onder de te verdubbelen Sloeweg door te trekken met een tunnel op de plek van de bestaande kruising. "Vrachtwagens kunnen dan niet meer afslaan naar Lewedorp én verkeer blijft mogelijk tussen 's-Heerenhoek en Nieuwdorp."

Hans van Dam, secretaris van de dorpsraad Nieuwdorp, begrijpt de 'oplossing' van Raas, maar staat er niet om te juichen. Nieuwdorp zou één van de twee hoofdontsluitingen verliezen in Raas' plan. Raas ziet dat anders. Nieuwdorp en ook 's-Heerenhoek kunnen straks naar zijn idee prima gebruikmaken van de bij Heinkenszand aan te leggen nieuwe aansluiting op Rijksweg A58. "Tussen 's-Heerenhoek en Heinkenszand is ook al een goede weg."

De provincie heeft onlangs gekozen voor verdubbeling van de Sloeweg, waarin het nieuwe knooppunt bij 's-Heerenhoek is opgenomen. Het is nu de beurt aan de gemeenteraden van Goes en Borsele. Om de Sloeweg te kunnen verbreden, moeten de gemeentelijke bestemmingsplannen worden aangepast. De provincie houdt eerst informatiebijeenkomsten voor de gemeenteraden; 15 mei in Heinkenszand en 29 mei in Goes. De Borselse gemeenteraad beslist 5 juni over de Sloeweg, de Goese raad doet dit 19 juni. Stemmen zij met de keuze van de provincie in, dan volgt de planologische procedure. Die kan op z'n vroegst binnen een jaar afgerond zijn.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.