Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 7 mei 2008

EPZ wil andere brandstof voor kerncentrale

EPZ, de exploitant van de kerncentrale Borssele, wil voor een deel overschakelen op een andere brandstof.
In plaats van verrijkt uranium wil EPZ ook gebruik gaan maken van een mengsel van verarmd uranium en plutonium.

EPZ schakelt over op andere kernbrandstofDat heeft EPZ woensdag in Den Haag bekend gemaakt. In de kerncentrale mag plutonium nu niet als brandstof worden gebruikt. De vergunning staat dat niet toe en moet dus worden gewijzigd. Daarom heeft EPZ minister Cramer (PvdA, VROM) in een brief verzocht om de vergunning te wijzigen. De prijs van verrijkt uranium - de huidige brandstof - is in de afgelopen jaren bijna vertienvoudigd. Dat komt doordat er wereldwijd meer kerncentrales worden gebouwd en de vraag naar verrijkt uranium is gestegen. Enkele tientallen kerncentrales in Europa draaien al langer voor een deel op Mengoxide (mox), zoals het mengsel van verarmd uranium en plutonium wordt genoemd.

Als het Rijk het toestaat, zal vanaf 2012 maximaal de helft van de brandstof uit mox bestaan. Dat scheelt EPZ jaarlijks enkele miljoenen euro's aan brandstofkosten. Volgens EPZ is het gebruik van mox net zo veilig als van verrijkt uranium en zijn niet meer transporten nodig dan nu het geval is.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.