Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 21 april 2008

Beeldenroute van Borsele te boek

Wat in 1989 begon als een voorstel van de Borselse cultuurambtenaar Rinus Knuit, is helemaal af. Alle vijftien dorpen van Borsele zijn al sinds 2006 voorzien van eigentijdse kunstwerken.
Onlangs is het project echt afgesloten. Alle beelden zijn vervat in een boek: Wankel Evenwicht.

Rinus Knuit wilde twee vliegen in één klap slaan: een moderne beeldenroute in Borsele laten maken door professionele kunstenaars uit Borsele. Zes van de negen kunstenaars werkten mee. Ze hebben niet allemaal evenveel aan de route bijgedragen. Wies de Bles en Sander Littel maakten vier objecten, Martin McNamara drie, Hans de Win twee, Paul Bartels en Iris de Leeuw ieder één.

Het eerste werk is in 1991 bij het gemeentehuis in Heinkenszand geplaatst, Op Deltahoogte van McNamara. In 2006 volgden tot besluit Lewedorp en Nieuwdorp. In Wankel Evenwicht wordt het niet gemeld, maar het meest geslaagd is wel het schaap met de omgekeerde kop in Lewedorp. Hoe vaak is er niet iets met dat beeld uitgehaald, tot ergernis van maakster Wies de Bles. Ze zou er blij mee moeten zijn. Wankel Evenwicht, met tekst van Nico Out en foto's van Dirk-Jan Gjeltema, kost vijf euro en is onder meer te koop bij de gemeente Borsele.

Kunstwerken slideshow

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.