Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 31 maart 2008

Anti-vloekborden geplaatst

Stop de taalverruwing in de sport. De Borselse fractie van SGP/ChristenUnie nam zaterdag lokaal het voortouw door voetbalclubs Luctor '88 en SV Heinkenszand reclameborden aan te bieden met de leus 'Een vloek mist ieder doel'.

Bond tegen het vloekenDe fractie hoopt dat de borden die langs de velden worden geplaatst, ervoor zorgen dat spelers en supporters minder vaak het gvd-woord of andere krachttermen gebruiken. "Want als gelovige doet je dat pijn", zegt raadslid Piet Dingemanse. De Bond tegen het Vloeken stelde de borden beschikbaar.

Het lokale initiatief sluit aan bij een actie van de KNVB om de sport voor iedereen plezierig te houden. Grof taalgebruik moet dan ook niet worden geaccepteerd.

"Vorig jaar beledigde een supporter op grove wijze een scheidsrechter. Die zei iets van 'stomme mongool, heb je soms stront in je ogen?' Het totale elftal heeft toen die supporter meteen op zijn gedrag aangesproken. Dat werkt goed", zegt bestuurslid Martijn Priem van het katholieke en op zondag voetballende Luctor '88, die de SGP/CU-actie 'een goed signaal' vindt.

De fractie heeft alle voetbalclubs in de gemeente aangeschreven. Vier hebben niet gereageerd, zeven andere clubs krijgen binnenkort het anti-vloekbord .

De voetbalclubs namen zaterdag de gelegenheid te baat en troonde de reformatische delegatie mee naar het kale, gehavende trainingsveld, waar dringend iets aan moet gebeuren. Priem: "Bij regen sta je hier tot je knieën in de modder. Ja en dan wordt er wel eens gevloekt." Overigens zijn beide clubs en de gemeente in gesprek over aanpak van het trainingsveld.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.