Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 14 maart 2008

De gemeente Borsele is de kindvriendelijkste van Zeeland.

Vlissingen heeft daarentegen nog een forse inhaalslag te maken. Allemaal volgens het gisteren gepubliceerde onderzoek ‘Kinderen in tel’.

Hoe gelukkig is de jeugd Het Verwey-Jonker Instituut in Utrecht houdt zich bezig met maatschappelijke vraagstukken.

Voor het derde achtereenvolgende jaar keek het in Utrecht gevestigde instituut naar de kindvriendelijkheid van de gemeenten in Nederland.

Onder de titel 'Kinderen in tel' werden gisteren de resultaten bekend gemaakt. Het onderzoek is gebaseerd op cijfers over onder andere jeugdcriminaliteit, schoolverzuim, speelruimte en kinder- en zuigelingensterfte.

Landelijk gezien scoort Rotterdam het slechtst (nummer 1). de Limburgse gemeente Sevenum het best (nummer 443). In het Zeeuwse is Vlissingen met nummer 5 de lantaarndrager. De relatief hoge cijfers op het terrein van jeugdcriminaliteit en schoolverzuim hebben daar alles mee te maken. Borsele (landelijk op nummer 315) mag zich volgens 'Kinderen in tel' de kindvriendelijkste gemeente van Zeeland noemen. Het ontbreken van achterstandswijken en daarnaast scholen die zorgen dat de leerlingen tijdens de lesuren fysiek aanwezig zijn, helpen de score van de Bevelandse gemeente opkrikken.

Ook Veere, Hulst, Sluis, Kapelle, Reimerswaal en Schouwen-Duiveland komen in het onderzoek redelijk goed uit de bus. Noord-Beveland, Middelburg, Terneuzen en Tholen staan, net als Vlissingen, lager op de ranglijst.

Grote vraag bij dit soort onderzoeken is uiteraard, wat je ermee moet als je hoog en droog in Geersdijk woont en je kinderen het er naar hun zin hebben. Hoezo kindonvriendelijk?

Ida Linse zegt namens het Verwey- Jonker Instituut dat er inderdaad sprake kan zijn van twee werkelijkheden: de wereld van de cijfers en de wereld waarin we leven. ,,Wat wij doen'', zegt ze, ,,is het aanleveren van cijfers, waarmee de gemeenten een gerichter jeugdbeleid kunnen opzetten. Is de kindersterfte hoog, dan kan dat voor een gemeente reden zijn om daar extra aandacht aan te besteden. Bovendien bieden we mogelijkheden voor een samenhangende aanpak.''

Zo zou er een relatie kunnen zijn tussen jeugdcriminaliteit en schoolverzuim. Gemeentebestuurders kunnen door de uitgesplitste gegevens zien, of bijvoorbeeld de aanpak van schoolverzuim invloed heeft op de criminaliteitscijfers.

Dat is de kant van de statistieken. Gevoel is echter niet in cijfers te vangen. Ida Linse gebruikt in dat verband de term 'welbevinden'. Of iemand zich ergens gelukkig voelt, is van veel meer factoren afhankelijk.

Bij Scoop, het Zeeuws instituut voor zorg, welzijn en cultuur, wordt die stelling onderschreven. Paulette de Kraker is nauw betrokken bij de Jeugdmonitor, het sinds 2001 lopende onderzoek naar de jeugd in Zeeland. ,,Wij vragen ouders en jongeren naar hun mening'', zegt ze. ,,Dat levert belangrijke gegevens op naast de statistieken. Een gemeente kan wel veel speelruimte hebben, maar als die blijkt vol te liggen met glas en hondenpoep, heb je een heel ander verhaal.''

Scoop hoopt binnen enkele jaren een algemene vraag als ' hoe staat het met de jeugd in Zeeland?' met gevoel voor nuance te kunnen beantwoorden.

Nieuwdorp is inderdaad veel leuker voor kinderen dan de stad

Als de onderzoekers van het Verwey-Jonkerinstituut gelijk hebben, moet Nieuwdorp zo ongeveer een paradijsje op aarde zijn voor kinderen.
Het dorp onder de rook van Vlissingen-Oost is binnen de 'kindvriendelijkste gemeente' van Zeeland ook nog eens één van de plaatsen die het beste scoort op de ranglijst.

Inge Koppejan is opgegroeid in het dorp en is blij dat ze nu op kamers in de stad woont. "Maar vroeger, toen ik nog op de basisschool zat, vond ik het hier wel leuk. Er is een grote speeltuin waar van alles te doen is, dat heb je niet in veel dorpen", zegt ze. " Maar na de basisschool vond ik het toch minder leuk worden in Nieuwdorp. Voor oudere jongeren is hier niets en moet je altijd reizen. Ik had liever in de buurt van mijn vriendinnen in Goes gewoond", zegt Inge. "Maar je broer heeft het hier goed naar z'n zin hè", zegt moeder Coby. "Die heeft hier z'n vrienden en is actief bij de voetbalvereniging van het dorp." Het gezin is bijna twintig jaar geleden van Middelburg naar Nieuwdorp verhuisd. "Vooral voor de ruimte, maar voor kinderen vind ik een dorp ook beter dan de stad."

Ook Frieda Meulpolder, die vandaag met haar kleinkinderen op stap is, verbaast zich niet over de uitkomst van het onderzoek. "Het is hier rustig en criminaliteit is er bijna niet."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.