Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 5 maart 2008

Hagelkanonnen niet verboden

Wie had gehoopt dat de Raad van State een Salomon's oordeel zou vellen over het al dan niet rechtmatig gebruik van hagelkanonnen in de fruitteelt, is bedrogen uitgekomen.

Hagelkanon voorlopig niet verbodenHet Haagse rechtscollege heeft vanochtend de bezwaren tegen een milieuvergunning uit 2007 voor de inzet van twee hagelkanonnen in de gemeente Borsele niet-ontvankelijk verklaard. Dat is gebeurd op puur juridische gronden.

De Raad van State is niet toegekomen aan een inhoudelijke beoordeling van de bezwaren van Stichting Behoud Zak van Zuid-Beveland en een familie uit Hoedekenskerke. De bezwaarmakers zijn volgens het rechtscollege wel 'belanghebbend'. Dat is voor hen een opsteker, als ze tegen eventuele nieuwe vergunningen beroep willen aantekenen.

Of die er komen, is nog onduidelijk. De gemeente Borsele beraadt zich over de gevolgen van de uitspraak. ,,De Raad van State heeft het gebruik van hagelkanonnen in elk geval niet verboden'', legde ambtenaar Ton Stapels de uitspraak uit.

In Zeeland staan zestien hagelkanonnen; acht in Borsele, twee in Kapelle, één in Reimerswaal en drie in Zeeuws-Vlaanderen (Sluis en Hulst). Ze produceren - met scherpe knallen - schokgolven waardoor hagel hoog in de lucht verpulvert en niet tot schade in de boomgaarden van fruittelers leidt. Of de kanonnen werken, is wetenschappelijk niet bewezen. Fruittelers melden er in de praktijk wel baat bij te hebben.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.