Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 29 januari 2008

Geen veto op verkoop tunnel

Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) gaat serieus nadenken over een bod dat de provincie begin deze maand heeft uitgebracht op de aandelen van de Westerscheldetunnel.

Minister Bos denkt na over het bod op de Westerscheldetunnel van de provincieDat liet hij gisteravond blijken na afloop van een door de Zeeuwse PvdA georganiseerd politiek café in Goes.

In december heeft Bos de Nota Staatsdeelnemingenbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin breekt hij met het beleid van zijn voorganger Gerrit Zalm. Het Rijk verkoopt zijn aandelen voortaan niet als het kan, maar alleen nog als het moet. In het Middelburgse provinciehuis heeft dat de vraag doen rijzen wat dat betekent voor de wens om de aandelen van de Westerscheldetunnel over te nemen van het Rijk. Door genoegen te nemen met een lager rendement dan de Staat denkt de provincie daarmee een tunnel bij Sluiskil te kunnen financieren. Op het ogenblik lijkt dit nog de enige manier om een tunnel bij Sluiskil aangelegd te krijgen.

"Het is essentieel anders als de aandelen naar een andere overheid gaan dan wanneer ze naar de markt gaan", verklaarde Bos. Het is een optie die hij wil bestuderen. "Het is wel heel belangrijk dat de Zeeuwse provinciale politiek een dergelijk voorstel heel breed steunt", voegde hij daaraan toen. Dat is het geval, reageerde gedeputeerde Toine Poppelaars opgelucht. Hij bevestigde dat de provincie 'rond de jaarwisseling' een bod heeft uitgebracht. Over het geboden bedrag en de voorwaarden wilde hij niets kwijt.

's Middags was Bos op bezoek in de Vlissingse haven. Zowel op zijn rondvaart daar als 's avonds tijdens het politieke café werd hij geconfronteerd met politieagenten die actievoeren voor meer salaris. In Vlissingen werd Bos ook bijgepraat over de plannen om het havenschap Zeeland Seaports te verzelfstandigen. Over eventuele deelname van het Rijk in een nieuwe NV wilde hij niets kwijt. Wel gaf hij aan de huidige structuur 'niet optimaal' te vinden, omdat zowel de democratische controle van het havenschapsbestuur als de slagkracht van de onderneming onvoldoende is. Bos: "In een NV is de zeggenschap van gemeenten en provincie veel eenduidiger. Daardoor verbetert de democratische controle en kan de onderneming krachtdadiger optreden."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.