Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 19 januari 2008

Op de barricade voor laatste dorpswinkel

Wil de enige supermarkt in Kwadendamme overleven, dan zal er een nieuw pand moeten komen. "Want zoals het nu gaat, kan het niet veel langer", volgens Marga van de Plasse, CDAraadslid en bewoonster van Kwadendamme. "Al zeker drie jaar verkeert de eigenaar in onzekerheid en dat is niet goed.

de Attent van Kees VerbeekNiet eens zo lang geleden gloorde er hoop. Woningstichting R & B Wonen had een mooi plan voor de Attent van Kees Verbeek. Het idee was de garage naast de winkel te kopen en op die plek een nieuw complex te maken. De supermarkt zou er prima uit de voeten kunnen. Parkeren en bevoorrading zouden zonder enige probleem te regelen zijn, maar: garagehouder Peter Bek wil niet weg uit het dorp Kwadendamme. Einde verhaal.

"Teleurstellend", vindt PvdA'er Hubert Uitterhoeve deze afloop. Het is ook volgens hem zo langzamerhand 'vijf voor twaalf'. De gemeente Borsele en R & B Wonen moeten opnieuw aan de bak om 'er beweging in te krijgen', aldus Uitterhoeve. "Het college van B en W moet het initiatief nemen." Van de Plasse laat het daar niet bij en komt met een voorstel. Naast de Attent ligt een gapend gat, waar R & B Wonen starterswoningen wil bouwen. In Kwadendamme (936 inwoners) is de belangstelling gepeild. Die bleek 'nul komma nul'. Van de Plasse: "Bouw een winkel op die open plek."

Zo eenvoudig is dit niet, volgens R & B Wonen. De ruimte is er beperkt. Parkeren is er haast onmogelijk. Hetzelfde geldt voor de bevoorrading. "O ja?", reageert winkeleigenaar Verbeek. "Ik zou niet weten waarom het niet op die plek zou kunnen. Veel langer dan een kwartier tot twintig minuten duurt het bevoorraden niet." Hij ziet nieuwbouw direct naast zijn pand zeker zitten. Hij wil zijn winkel dan 'restylen', er een moderne dorpswinkel van maken met meer dan alleen levensmiddelen. "Algemene verzorging", vat Verbeek samen, "met een servicepunt voor de post, een wasserij, de dokter en zelfs de bibliotheek." R & B Wonen houdt vooralsnog vast aan woningbouw en zoekt liever naar een andere plek voor een winkelpand. Directeur Peter van Luijk houdt de deur wel op een kier open: "We kunnen nog eens kijken naar Verbeeks idee." Over de toekomst van zijn winkel is Verbeek overigens niet somber gestemd. "Het gaat redelijk goed."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.