Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 18 december 2007

Verplicht demper op anti-hagelkanon

De gemeente Borsele wil fruittelers die een anti-hagelkanon hebben, verplichten om hun apparaat te voorzien van een demper.

Verplichte demper op ieder hagelkanonDat zegt wethouder Jan Zandee naar aanleiding van de uitkomsten van een onderzoek naar de effecten van de knallen op mens en dier. Voor beide heeft het geen schadelijke gevolgen, aldus de onderzoekers, maar de dreunen kunnen wel tot geluidhinder of ergernis leiden. De GGD adviseert daarom om pas definitieve vergunningen (de acht fruittelers met een kanon in de gemeente hadden tot afgelopen november een tijdelijke vergunning) te verlenen als de werking van de kanonnen wetenschappelijk is bewezen. De gemeente slaat dat in de wind. "We moeten ook naar de belangen van de sector kijken", aldus Zandee, die blij is met de onderzoeksresultaten. Wel wil hij fruittelers, als er nieuwe vergunningen worden verstrekt, verplichten om een geluiddemper te gebruiken.

Rinus van 't Westeinde, fruitteler en voorman van landbouworganisatie ZLTO in Borsele, vindt dat geen probleem. "Wij willen er ook alles aan doen om overlast te voorkomen."

Secretaris Tunnis Meijer van de stichting Behoud Zak van Zuid-Beveland vindt de demper-ontwikkeling positief, maar denkt dat de knallen desondanks voor overlast blijven zorgen.

Vergunningverlening hangt overigens af van een uitspraak van de Raad van State, maar die kan nog minimaal tot april op zich laten wachten. Voor de fruittelers ongunstig, omdat het seizoen dan al weer is begonnen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.