Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 14 december 2007

Plan voor 'Ellewoutsoord'

Fort Ellewoutsdijk leent zich uitstekend om te worden omgevormd tot een conferentie-oord en in de Westerschelde zou mooi een verblijfsaccommodatie kunnen worden gebouwd.

Fort EllewoutsdijkDat concept, dat 'Ellewoutsoord' als werktitel heeft, werd gisteravond gepresenteerd aan de Borselse gemeenteraad en andere betrokkenen. Kritische reacties voerden de boventoon.

De gemeente Borsele denkt al langere tijd na over een toeristisch-recreatieve ontwikkeling van de Westerscheldekust. Het maakt deel uit van de zogeheten 'Borsatlas', de enkele jaren geleden vastgestelde toekomstvisie voor Borsele. De gemeente heeft de bureau's NoBeach (dat concepten ontwikkelt voor de toeristische markt) en architectenbureau Rothuizen Van Doorn 't Hooft een 'open opdracht' gegeven om een visie te ontwikkelen die de leefbaarheid van het gebied een oppepper kan geven. In de ogen van de plannenmakers is dat een 'totaalproduct' van hoge kwaliteit, gebaseerd op de ontmoetings/conferentiemarkt. Meer concreet zou Fort Ellewoutsdijk kunnen worden ingericht als congrescentrum voor tweehonderd man, overigens zonder het monument zelf aan te tasten. In de Westerschelde zou dan een verblijfsaccommodatie moeten verrijzen.

De vraag 'gaan we dit doen of niet' was gisteravond (nog) niet aan de orde. Dat was maar goed ook, want veel raadsleden reageerden kritisch en terughoudend. Ze toonden zich enigszins overvallen door de in moordtempo gehouden en met marketingtermen doorspekte presentatie. Leden van de dorpsraad Ellewoutsdijk en ook eigenaar Northolt van camping Scheldoord reageerden ronduit afwijzend op het plan, waar volgens hen 'niemand in Ellewoutsdijk op zit te wachten'. Een vertegenwoordiger van Natuurmonumenten, die overigens zelf ook plannen heeft voor het fort, sprak van een 'behoorlijk ambitieus, maar wel inspirerend totaalconcept'.

B. Robberecht van NoBeach gaf aan dat het plan minder grootschalig is als het lijkt. Hij waarschuwde dat de leefbaarheid van Ellewoutsdijk in gevaar is en dat het dorp zonder economische impuls 'over dertig jaar leegstaat'.

Als er één ding vaststaat, dan is het dat het laatste woord over 'Ellewoutsoord' nog niet gezegd is.

Aan de Borselse gemeenteraad werd gisteravond het concept 'Ellewoutsoord' gepresenteerd: het fort als congrescentrum en een hotel in de Westerschelde.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.