Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 6 december 2007

Hartapparaat in dorpshuizen Borsele

De gemeente Borsele gaat onderzoeken of het mogelijk is in elk dorpshuis een defibrillator te plaatsen. Een verzoek van de dorpsraad in Nieuwdorp om ergens in het centrum van het dorp zo'n apparaat te plaatsen, is door het college afgewezen.

Secretaris Hans van Dam van de dorpsraad Nieuwdorp vindt dat jammer. Volgens hem is het geen goed idee om een defibrillator in een dorpshuis te hangen. Met zo'n apparaat kan het hart in geval van een hartstilstandmet een schok weer op gang worden gebracht. "Het moet 24 uur per dag beschikbaar zijn, maar dorpshuizen zijn niet altijd open", meent Van Dam. Toch gaat de gemeente de mogelijkheid bekijken of de dorpshuizen van een defibrillator voorzien kunnen worden. De beheerders zouden het apparaat kunnen leren bedienen. Het college zegt overigens niet negatief tegenover het idee uit Nieuwdorp te staan, maar liever voor een bredere aanpak kiest.

De dorpsraad in Nieuwdorp weigert desondanks haar eigen initiatief in de ijskast te zetten en gaat op eigen houtje verder. Nu het college niet mee wil betalen, zullen wel andere geldschieters gezocht moeten worden. Van Dam denkt daarbij aan de Borselse woningcorporatie R en B Wonen, de Rabobank en toch weer de gemeente. "Die heeft een potje 'maak werk van je idee' en daar kunnen we misschien aanspraak op maken."

De dorpsraad wilde de defibrillator in eerste instantie in het gebouwtje van de Rabobank plaatsen, maar dat blijkt niet mogelijk. Nu heeft ze haar oog laten vallen op een huis van Arduin aan de Ring. Het voordeel daarvan is dat het 24 uur per dag bemand is en het hartapparaat dus een heel etmaal beschikbaar is. "Ik heb begrepen dat Arduin positief tegenover ons verzoek staat", zegt Van Dam. "Maar helemaal zeker zijn we daar nog niet van."

De dorpsraad wil tien tot twintig mensen hebben die het apparaat leren bedienen. Volgens de secretaris hoeft dat geen probleem te zijn, integendeel. Hij denkt dat er misschien wel veel meer mensen interesse hebben om een cursus te gaan volgen. "Heel veel dorpsbewoners zijn op hun werk bedrijfshulpverlener of hebben een ehbo-diploma. Zij zijn bij uitstek geschikt om de defibrillator te gaan bedienen."

De gemeente Borsele bekijkt of in elk dorpshuis een defibrillator geplaatst kan worden. Het initiatief van de dorpsraad in Nieuwdorp krijgt geen medewerking.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.