Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 19 november 2007

Behoud van scholen voorlopig verzekerd

Voorlopig hoeft niemand zich zorgen te maken over de toekomst van de basisscholen in de kleine dorpen van Borsele. Ook openbare basisschool De Berenburcht in Baarland waarover de Borselse CDA-fractie onlangs aan de bel trok, is volgens wethouder J. Zandee (SGP/ChristenUnie, onderwijs) niet in gevaar. Op de lange termijn dreigt het leerlingental daar wel ver onder het minimum van 23 te komen. "Maar", stelt Zandee, "niemand weet of die voorspelling uitkomt.".

De Berenburcht in BaarlandDe Berenburcht in Baarland is hoe dan ook één van de dorpsscholen in Borsele die met een daling van het aantal leerlingen kampt. Maar dat geldt niet alleen voor De Berenburcht. Christelijke basisschool De Regenboog in Hoedekenskerke is in twee jaar tijd gezakt van 51 naar 41 leerlingen (1 oktober 2007). Uitzonderingen daargelaten - met name de Jan van Schengenschool in Heinkenszand en de Don Boscoschool in 's-Heerenhoek - hebben vrijwel alle basisscholen in Borsele afgelopen jaar het aantal kinderen zien dalen.

Het openbaar onderwijs in Borsele heeft daar nog iets meer mee te maken dan de scholen van christelijke huize. Met name het dalend leerlingental op de openbare basisschool in Baarland was voor CDAraadslid A. Schenk de aanleiding om daarover aan de bel te trekken. Tot ergernis van zijn collega P. Vollaard (PvdA) die van mening is dat zulke - in zijn ogen - voorbarige onheilstijdingen alleen maar een averechts effect hebben. Ouders zouden dan eerder kinderen naar een andere school doen. "Ik heb mijn bezorgheid willen uiten", reageert Schenk. "Ik zie niet in wat daar mis mee is." Dat het CDA eerder geen meerderheid kreeg voor het loskoppelen van het openbaar onderwijs van de gemeente, heeft volgens hem helemaal niets te maken met zijn actie.

Wethouder Zandee vindt met het CDA dat de vinger stevig aan de pols moet worden gehouden. "Als gemeente kunnen wij dat juist beter. We zitten er dichtbij. Wij werken als bestuur van het openbaar onderwijs met het schoolmanagement aan versterking van de kwaliteit en vernieuwing van het onderwijs. We zijn alert op sfeer in en uitstraling van de scholen. Zo maken wij ons hard voor onze dorpsscholen. Hier en daar is de situatie zorgelijk, maar reden voor paniek is er niet."

Slechts enkele basisscholen in Borsele groeien nog, de meeste hebben te maken met krimp. Volgens wethouder Zandee is dat nog geen reden voor paniek.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.