Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 19 november 2007

Uitruktijd vaak onhaalbaar

De brandweer in de gemeente Borsele kan overdag in meer dan de helft van de gevallen niet op tijd, binnen de norm van acht minuten, bij een brand zijn.

Uitruktijd vaak onhaalbaar's Avonds, 's nachts en in de weekeinden is de situatie aanzienlijk beter, omdat er dan meer vrijwillige brandweerlieden thuis zijn en snel bij hun uitrukpost kunnen zijn. De norm van acht minuten wordt dan in driekwart van de gevallen wel gehaald.

Borsele werkt voornamelijk met vrijwillige brandweerlieden, heeft verspreid over de gemeente zes uitrukposten (Borssele, Nieuwdorp, 's-Gravenpolder, Baarland, Ovezande en Heinkenszand) én zit met een behoorlijk uitgestrekt verzorgingsgebied. Dat is altijd al zo geweest, maar de laatste tien á vijftien jaar is het aantal vrijwilligers dat buiten hun eigen dorp werkt, fors toegenomen. Met als gevolg dat zij overdag niet meer of niet meer zo snel kunnen uitrukken bij brand. Borsele heeft ervoor gekozen toch alle uitrukposten overdag paraat te houden. Daarbij is onder meer gekeken naar waar vrijwilligers werken. Of zij overdag ingezet kunnen worden vlakbij hun werkplek. Zo is een bode van de gemeente overdag inzetbaar bij de brandweer in Heinkenszand in plaats van zijn post Baarland.

Ondanks deze maatregelen is het in veel gevallen overdag niet mogelijk binnen de normtijd van acht minuten bij een brand te zijn. Dat geldt vooral voor de uitrukposten in Baarland, Nieuwdorp en Ovezande. Borssele is de uitzondering die de regel bevestigt. Daar zitten de beroepsmensen van de gemeente Borsele, met het oog op de Westerscheldetunnel.

Brandweercommandant J. de Feijter van Borsele heeft alle uitrukgegevens in kaart gebracht die hij onlangs aan de gemeenteraad presenreerde. Hij oordeelde dat 'heel veel panden' niet binnen de norm van acht minuten bereikt kunnen worden, maar daar staat tegenover dat de overschrijdingen minutenwerk zijn. De grootste overschrijding overdag is acht é negen minuten voor 131 van de ruim 11.000 objecten in Borsele.

Een oplossing lijkt er niet te zijn. "Heb je een volledige beroepsbrandweer, dan kun je binnen één minuut weg zijn", stelde De Feijter vast, "maar ook dan hou je in een uitgestrekte gemeente als Borsele overschrijdingen."

In meer dan de helft van de gevallen kan de brandweer van Borsele overdag niet binnen acht minuten bij een brand zijn. Op andere tijden is de situatie beter.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.