Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 8 november 2007

Nisse krijgt 'boulevard' zorghoeves

Niet Goes, Middelburg of Terneuzen krijgt de eerste zorgboulevard van Zeeland. Het kleine Nisse gaat met de eer strijken. De eerste Zeeuwse zorgboulevard - al is het in miniformaat - komt aan de Lageweg in het buitengebied van Nisse.

Leerboerderij de Akkerwinde beet in 2001 de spits afDe al aan de Lageweg gevestigde leer- en werkboerderij De Akkerwinde, één van de eerste zorgboerderijen in Zeeland, gaat uitbreiden. Een woning aan de Lageweg is daarvoor aangekocht. Gehandicaptenstichting Arduin heeft naast De Akkerwinde een boerenhoeve verworven, La Solitude. Arduin wil daar een woonboerderij van maken.

"Het was geen opzet", zegt Marjo Boonman van De Akkerwinde, "maar op deze manier krijgen wij bij Nisse wel een hele zorgboulevard." In het dorp is ook nog bakkerij annex theetuin Jikkemiene van Het Gors gevestigd, waar cliënten met een verstandelijke beperking een dagbesteding vinden. De Akkerwinde werkt samen met Jikkemiene.

Het ontstaan van de zorgboulevard in miniformaat heeft te maken met het succes van De Akkerwinde en de groei van stichting Arduin, die rust en ruimte zoekt op het platteland. "Augustus 2001 zijn we echt begonnen", vertelt Boonman. "Nu puilt de keuken uit op doordeweekse dagen met dertien mensen. Genoeg vraag. We zijn in de weekeinden al van één naar twee groepen gegaan van elk tien kinderen."

De kracht van De Akkerwinde is volgens Boonman dat deelnemers, veelal autisten, structuur wordt geboden in een kleinschalige omgeving. Zij werken buiten in tuinen, kunnen hout bewerken en in de keuken aan de slag. Als de uitbreiding gereed is, kan De Akkerwinde die activiteiten aan 28 mensen aanbieden. Veel moet nog worden geregeld. De verwachting is dat de nieuwe vestiging binnen twee jaar open kan.

De woonboerderij van Arduin bij Nisse kan er over een jaar zijn. Er komen geen jongeren met gedragsproblemen in, zoals eerder aangegeven, maar 'oorspronkelijke' verstandelijk gehandicapte bewoners van Arduin. Directeur Piet van den Beemt geeft maandagavond 19 november in het dorpshuis van Kwadendamme uitleg over het project, op verzoek van de dorpsraad Nisse.

Zorgboulevard in miniformaat is in wording bij Nisse. Arduin-directeur Van den Beemt komt binnenkort tekst en uitleg geven over zijn project.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.