Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 30 oktober 2007

PvdD roept vrijwilligers Zeeuwse schaapskudde op aangifte te doen

De Partij voor de Dieren (PvdD) roept ex-vrijwilligers van de Zeeuwse Schaapskudde in Heinkenszand op om bij de politie aangifte te doen van mishandeling en verwaarlozing van schapen door de herder. Dat heeft coördinator R. Ossewaarde van de afdeling Zeeland van de PvdD gisteren laten weten.

De Zeeuwse schaapskudde negatief in het nieuwsDe PvdD wilde eigenlijk zelf aangifte doen tegen het stichtingsbestuur, maar dat bleek niet te kunnen omdat de partij niet getuige is van de mogelijke misstanden. Die werden vorige week door ex-medewerkers van de Zeeuwse Schaapskudde naar buiten gebracht. Zij deden afgelopen vrijdag in de PZC een boekje open nadat twee van hen waren ontslagen omdat zij kritiek hadden op de werkwijze van de nieuwe herder. Uit protest pakten vier anderen daarop zelf hun biezen. Het bestuur stuurde de vrijwilligers weg omdat anders de herder zou opstappen.

Volgens de ontslagen medewerkers zou de kudde onder meer te weinig eten krijgen en niet worden verzorgd. Een lammetje met 'opstartproblemen' is volgens de ex-medewerkers doodgeslagen tegen een muur.

De berichten waren, samen met waarnemingen van A. Vos die praktisch naast de schaapskooi woont en tevens lid is van de Zeeuwse werkgroep van de PvdD, voor de partij de directe aanleiding om naar de politie te stappen. Vos heeft in augustus zelf al een brief geschreven aan het stichtingsbestuur. 'De indruk die de herder wekt, is van iemand die een taakstraf uitvoert en niet van iemand die met plezier zijn werk doet', staat er onder meer in te lezen. Op de brief kwam echter geen reactie.

De Borselse burgemeester J. Gelok, tevens voorzitter van het stichtingsbestuur, liet gisteren in een schriftelijke reactie weten dat 'de dieren altijd op de eerste plaats komen'. "De aantijgingen door oud-vrijwilligers komen daarom extra hard aan. Wij zijn als stichting van mening dat de zaken die naar voren worden gebracht niet stroken met de werkelijkheid", aldus Gelok. "Het klopt wel dat de stichting niet gereageerd heeft op eerdere klachten. De reden hiervoor is dat deze klachten kwamen van oud-vrijwilligers bij hun afscheid."

J. van der Poest Clement, één van de ontslagen vrijwilligers, zegt geen aangifte te durven doen. "We vrezen voor onze veiligheid. Als je een schaap kunt mishandelen, dan ook wel een mens."

PZC-artikelen: 'Niet met modder gooien' en Schaapskudde stuurt vrijwilligers weg.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.