Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 16 oktober 2007

Toch WCT én VCT bij meer vervoer per schip

Afspraken over aan- en afvoer van containers over het water kunnen de druk op de weg-, binnenvaart- en spoorverbindingen beperken. Op die manier zijn volgens een meerderheid in de Staten van Zeeland (CDA, SGP en VVD) misschien tóch twee containerterminals aan te leggen.

Afvoer per binnenvaartschipTwee Statencommissies bespraken gisteren de analyse van containermogelijkheden in Vlissingen-Oost. S. Bouckaert van PSA/Hesse Noord-Natie, de beoogd exploitant van de Westerschelde Container Terminal (WCT), liet weten dat in een contract kan worden vastgelegd welk percentage containers via kustvaarders zal worden doorgevoerd. Hij dacht aan minimaal 25 procent en daarnaast nog eens 40 é 50 procent per binnenvaartschip. Dat beperkt het beslag op de achterlandverbindingen.

Het resultaat is dat méér containers in Vlissingen-Oost kunnen worden behandeld dan de drie miljoen waarvan in de analyse sprake is. Dus toch de WCT en de Verbrugge Container Terminal (VCT).

Gedeputeerde H. van Waveren tekende hierbij aan dat een groter aandeel van doorvoer per kustvaarder minder impulsen voor de Zeeuwse economie oplevert. "Dan wordt Vlissingen-Oost een voorhaven; geen logistiek centrum. Daar zijn we niet van uitgegaan."

De Staten willen in december een beslissing nemen over het in gang zetten van een procedure voor de aanleg van de WCT. Essentieel daarbij is de vraag hoe de Raad van State zal oordelen na de afwijzing van de aanvankelijke plannen in 2003. Juridisch advies moet daarin inzicht verschaffen.

Een meerderheid in de Staten van Zeeland denkt dat toch twee containerterminals mogelijk zijn als afspraken kunnen worden gemaakt over doorvoer per schip.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.