Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 5 oktober 2007

Dubbeltje erop voor veiligheid in tunnel

De Westerscheldetunnel NV kan gemakkelijk een dubbeltje bovenop het tunneltarief doen om de brandweerveiligheid voor eens en voor altijd te regelen. Uit onverwachte en onverdachte hoek kwam gisteravond die suggestie in de Borselse gemeenteraad, van VVD-raadslid R. Boekholt.

Dubbeltje voor tunnelveiligheidDe Borselse politiek praatte over de Westerscheldetunnel, de brandweerveiligheid en met name het besluit om de maximale aanrijtijd voor de Borselse brandweer te verhogen van tien minuten tot twintig minuten. Het college van B en W had tot het laatste besloten op basis van een studie van de landelijke inspectie openbare orde en veiligheid. Als tien minuten tot ingang niet haalbaar is, stelde de inspectie, dan kun je die beter laten vervallen en vervangen door een hogere norm. B en W hebben die op maximaal twintig minuten tot plaats incident gezet. Gisteravond mocht de Borselse gemeenteraad zijn zegje daarover doen.

Zoals verwacht heerste er alom begrip voor het B en W-besluit. P. van den Dries (CDA) legde er de nadruk op dat Borsele al voldoende voor de brandweerveiligheid in de tunnel betaalt. "Het gaat om 35 procent van alle financiële middelen voor onze brandweer." Het is volgens hem tijd dat de provincie, de rijksoverheid of andere Zeeuwse gemeenten (naast Terneuzen en Borsele) over de brug komen. Hij richtte zijn hoop met name op het extra geld dat Zeeland als tweede risicogebied in Nederland bij de presentatie van de Haagse miljoenennota in het vooruitzicht is gesteld.

VVD-raadslid Boekholt wilde niet zozeer die kant opkijken. Hij reageerde indirect op een brief van de Westerscheldetunnel NV met kritiek op de verhoging van de aanrijtijd. "Heeft de NV ooit aan gebruikers gevraagd wat zij ervan vinden als voor de veiligheid het tunneltarief een dubbeltje omhoog gaat? Ik weet wel wat zij zullen zeggen. Er kan gemakkelijk een dubbeltje bovenop." Volgens burgemeester J. Gelok is een tariefsverhoging niet eens nodig. "Haal maar een dubbeltje per kaartje van de winst af", suggereerde Gelok. De Westerscheldetunnel NV heeft dit soort ideeën altijd terzijde gelegd. Brandweer is aldus het bedrijf een taak van de overheid en er is al veel geïnvesteerd in de veiligheidsvoorzieningen in de tunnel.

De Borselse gemeenteraad stemt in met verhoging aanrijtijd brandweer én geeft aan dat het gevecht om extra geld voor de tunnelbrandweer moet doorgaan.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.