Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 5 oktober 2007

De Betho wil papier inzamelen

Sociale werkvoorziening De Betho wil in alle Bevelandse gemeenten en op Tholen oud papier gaan ophalen in het buitengebied. De Betho-directeur A. Leenhouts meldde dit gisteren bij de officiële overdracht van een speciale oud papier-aanhangwagen in Heinkenszand.

De blauwe papiercontainerAls er ergens winst valt te behalen met het inzamelen van oud papier, is het in het buitengebied. Vrijwilligers van verenigingen die oud papier ophalen, komen daar niet of nauwelijks. Ze beperken zich tot de bebouwde kom, omdat daar in korte tijd veel meer valt in te zamelen.

De Betho wil nu dus de hele inzameling van oud papier in het buitengebied van de Bevelanden en Tholen gaan doen. De gemeente Borsele dient als voorbeeld. Begin 2006 is daar de aparte blauwe papiercontainer geïntroduceerd, in de dorpen en het uitgestrekte buitengebied. Vrijwilligers van verenigingen zijn verantwoordelijk gebleven voor de dorpen. De gemeente Borsele levert een vuilniswagen met chauffeur. Dat gebeurde ook in het buitengebied. De Betho-medewerkers doen daar het werk van de vrijwilligers. Dankzij de aanschaf van een speciale oud papier-aanhangwagen kunnen ze er nu zonder gemeentelijke vuilniswagen op uit. De Betho wil dit systeem ook naar andere Bevelandse gemeenten en op Tholen overhevelen. De Betho-directeur Leenhouts verwacht daarover begin volgend jaar duidelijkheid.

De gemeenten Kapelle en Reimerswaal hebben in elk geval belangstelling voor het aanbod, laten de Kapelse wethouder J. Herselman (VVD) en zijn Reimerswaalse collega C. Knuit (PvdA). Kapelle laat momenteel door afvalinzamelaar Sita onderzoeken welke voor- en nadelen kleven aan de introductie van aparte blauwe papiercontainers. "Sommige verenigingen kunnen moeilijk aan voldoende vrijwilligers komen", legt wethouder Herselman uit. "Met de blauwe bakken zijn minder vrijwilligers nodig." Het inzamelen van oud papier met blauwe papiercontainers levert meer kilo's op. Dat is in Borsele gebleken en ook in Goes waar de blauwe bak zomer 2o06 is ingevoerd. De hoeveelheid ingezamelde oud papier is in Borsele gestegen tot 79 kilo per inwoner per jaar. Dat is bijna dertien kilo meer. Goes signaleert ook een stijging, tot 82 kilo per inwoner per jaar. Dit pakt niet overal zo gunstig uit. Een proef met blauwe containers in Wissenkerke is dit jaar gestopt bij gebrek aan succes.

De gemeente Borsele heeft voor de inzameling van oud papier een speciale aanhangwagen gekocht die De Betho ook elders wil inzetten.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.