Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 26 september 2007

Bezwaar tegen sporadisch oefenen in tunnel

De Westerscheldetunnel wordt in de toekomst nog maar eens in de vier jaar afgesloten in verband met een grote calamiteitenoefening. De hulpdiensten oefenen straks regelmatig in het internationale oefencentrum Underground, dat in de loop van 2009 wordt geopend in de Koegorspolder bij Terneuzen.

Grote rampoefening in de WesterscheldetunnelTunneldirecteur Tin Buis vindt de frequentie van eens in de vier jaar, zoals voorgeschreven in de nieuwe Wet Tunnelveiligheid, te weinig. "Oefenen op locatie biedt ons telkens een goed inzicht in alle mogelijke aspecten van de hulpverlening en de veiligheid. Daar kunnen we direct op inspelen. Ik zou het liever houden op de huidige jaarlijkse of eventueel een tweejaarlijkse oefening."

In de nacht van dinsdag op woensdag werd de tunnel afgesloten voor een oefening van brandweer en ambulances. Volgens het draaiboek was in de oostbuis een aantal personenauto's betrokken bij een zwaar ongeval. Daarbij vielen tal van gewonden. Er schaarde ook een vrachtwagen. Bij de hulpverlening werden 28 brandweerlieden van de korpsen Terneuzen en Borsele ingezet en een groep ambulanciers uit Zeeuws-Vlaanderen. Het verkeer werd gedurende de afsluiting van de tunnel (van tien tot vijf uur) omgeleid via Antwerpen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.