Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 30 augustus 2007

Herstel kerk tussen wal en schip

Het blijft hangen en wurgen met de kerk in Nisse. Restauratiedeskundige E. Brans van het architectenbureau Rothuizen Van Doorn 't Hooft houdt er alvast rekening mee dat er 'in elk geval dit jaar geen subsidie' voor de restauratie van het kerkgebouw wordt toegekend.

Zowel toren als kerk hard aan herstel toeDit brengt zowel de gemeente Borsele als de protestantse gemeente Nisse in een lastig parket. Borsele is eigenaresse van de kerktoren, de protestantse gemeente van het kerkgebouw. Vorig jaar stelde de Rijksdienst voor de Monumentenzorg wel subsidie beschikbaar voor een opknapbeurt van de toren en niet voor het kerkgebouw. Voor de toren en het kerkgebouw was één aanvraag ingediend.

In één keer beide objecten aanpakken is goedkoper, onder meer omdat alles gelijktijdig in de steigers kan. En er speelde nog iets anders: het was vooraf bekend dat het subsidieverzoek voor het kerkgebouw alleen niet zou voldoen aan de geldende eisen. De Rijksdienst had de 'truc' door en kende alleen de subsidie (800.000 euro) toe voor de kerktoren.

De gemeente Borsele en de protestantse gemeente Nisse voelen er nog altijd weinig voor om de kerktoren en het kerkgebouw apart te restaureren. Zij willen wachten op een bijdrage voor het kerkgebouw. "Dit jaar lukt het niet meer", voorziet architect Brans op basis van de subsidie-eisen van Monumentenzorg. "Bij de ronde voor 2009 kan Nisse er wel invallen, maar de verdeling van de restauratiegelden is één grote tombola."

'Lastig' blijft het, zeker omdat er een uiterste datum is verbonden aan de subsidie voor het werk aan de toren. "De restauratie moet eind 2008 klaar zijn", vertelt Brans, "anders dreigt de bijdrage te vervallen. We gaan dit nog proberen te plooien met Monumentenzorg."

Veel stenen in de kerktoren van Nisse zijn 'weggeteerd' en moeten worden vervangen. Het kerkgebouw lijkt op het eerste gezicht minder aangetast. Problemen zitten meer van binnen. Zo is een aantal dakspanten door lekkages deels weggerot. Een grote klus is de vervanging van de leien op het dak. Die zijn aan het einde van hun levensduur. Met de restauratie van de hele kerk in Nisse is al met al 1,6 miljoen euro gemoeid, waarvan ruim een half miljoen euro voor het kerkgebouw. Brans: "Stel dat er geen geld voor het kerkgebouw komt, dan moet alleen de kerktoren maar in de steigers."

Opknapbeurt van beeldbepalende protestantse kerk in Nisse hangt op verdeling van rijkssubsidiegelden, wat volgens architect Brans één grote tombola is.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.