Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 29 augustus 2007

Baarland en 's-Heer Abtskerke mogen van Borsele nog groeien

De gemeente Borsele vergeet de kleine dorpen toch niet bij woningbouwplannen. Het college van B en W heeft gisteren besloten extra grond aan te kopen bij Baarland. De gemeente is ook bezig met grondverwerving bij 'sHeer Abtskerke.

Baarland's-Heer AbtskerkeTen noorden van de Kolewiegenhoek in Baarland had de gemeente Borsele al 1,4 hectare grond in eigendom. Zij is erin geslaagd nog eens 1,9 hectare te verwerven. Op welke termijn het terrein in ontwikkeling kan worden genomen, is nog niet bekend. Een wijziging van het bestemmingsplan is eerst nodig. "We moeten dan ook archeologisch onderzoek doen", aldus wethouder Marga Vermue-Vermue (CDA, ruimtelijke ordening), "en dat kan bij Baarland wel eens wat opleveren." Vlakbij de Kolewiegenhoek staat het kasteel van Baarland.

Baarland wacht waarschijnlijk eerder nieuwbouw op een andere locatie. Ontwikkelaar Ad den Dekker heeft bij de gemeente Borsele een bouwplan ingediend voor de voormalige boerderij van de familie Appel aan de Torenstraat. Architect Levien de Putter heeft het ontwerp gemaakt. De boerenwoning blijft. De schuur wordt herbouwd, met aan beide kopse kanten een ééngezinswoning en middenin zes appartementen. Het bestemmingsplan moet ook daarvoor worden aangepast. De Putter: "Het duurt wel twee jaar voordat er gebouwd zal worden."

De komende twintig à dertig jaar moet Baarland vooruit kunnen met de aangekochte gronden bij de Kolewiegenhoek, stelt wethouder Vermue-Vermue. De gemeente Borsele wil het dorp (610 inwoners) geen groeistuip bezorgen, maar de kans bieden geleidelijk te groeien.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.