Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 21 augustus 2007

Oude rijksweg verdwijnt

Wie vóór 1970 met de auto van Goes naar Middelburg wilde, moest dwars door Lewedorp. Tot de nieuwe A58 langs het dorp kwam. Het verkeer door Lewedorp viel praktisch stil, maar de oude rijksweg in het dorp bleef gewoon liggen. Dat gaat veranderen. De gemeente Borsele investeert ruim twee miljoen euro om van de Postweg - zoals de oude rijksweg heet - een echte dorpsstraat te maken. Eind 2008 moet het karwei klaar zijn.

"Het is niet voor z'n tijd", erkent wethouder M. Vermue-Vermue (CDA, verkeer), "maar de financiering was een flinke klus." Europese subsidie is afgewezen. Dankzij opbrengsten uit woningbouw in de West-Kraaijertpolder bij Lewedorp en een provinciale bijdrage is het toch gelukt voldoende geld bij elkaar te krijgen.

Over één kilometer gaat de Postweg op de schop. De maximumsnelheid wordt 30 kilometer per uur. In hartje Lewedorp, bij het plein met de kerk en café De Goede Verwachting, komt klinkerbestrating in plaats van asfalt. Het kerkplein gaat daarin mee. Tegelfietspaden worden juist geasfalteerd. Opvallend wordt een uitstulping in de nu kaarsrechte Postweg bij de Korenweg, in de vorm van een parkje met een grotere vijver. Praktisch alle bomen worden vervangen. In november wordt begonnen met het verleggen van kabels en leidingen. Heel 2008 is nodig voor het werk, omdat dit in fasen moet gebeuren om Lewedorp bereikbaar te houden.

Borsele steekt ruim twee miljoen euro in de Postweg door Lewedorp. Woensdagavond 29 augustus is in Lewedorp een informatiebijeenkomst over het plan.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.