Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 8 augustus 2007

Borsele wijst kritiek hagelkanonnen van de hand

De gemeente Borsele heeft het aan zichzelf te wijten dat het gebruik van twee van de acht Borselse hagelkanonnen vorige week door de Raad van State voorlopig is verboden, stellen bestuursleden P. de Dreu en T. Meijer van stichting Behoud Zak van Zuid-Beveland. "Ze stonden er opeens in 2006 en waarom zijn er direct acht toegelaten?", vragen De Dreu en Meijer zich af. "Waarom is er bij wijze van proef niet met één hagelkanon volstaan?".

Voorlopig 2 hagelkanonnen verbodenDe Dreu en Meijer vinden het begrijpelijk dat fruittelers er alles aan willen doen om hagelschade tegen te gaan. "Al is het vreemd", geven zij aan, "dat op een appel en een peer niet meer één spikkeltje mag zitten. Maar ja, dat is de markt waarmee fruittelers te maken hebben. Zij kunnen daar ook weinig aan doen."

De verwijten richten zich tegen de gemeente Borsele. Meijer en De Dreu vertellen al in 2006 te hebben gereageerd op de komst van de hagelkanonnen. Die werden dat jaar gedoogd. Voor dit jaar zijn milieuvergunningen afgegeven. "Wij kregen er opmerkingen over van donateurs", vertellen zij, "en hebben bij de gemeente een zienswijze ingediend. Het duurde zes maanden voordat we uiteindelijk antwoord kregen. We moesten bij de Raad van State zijn, werd gezegd. In april hebben we daar al een beroep ingediend." Het grootste bezwaar van stichting Behoud Zak van Zuid-Beveland is dat de kanonnen 'enorm veel geluidhinder geven'. "De Zak is nota bene een stiltegebied. Mensen komen hier voor de rust."

Stichting Behoud Zak van Zuid-Beveland - opgericht om aanleg van een weg door de Zak naar de Westerscheldetunnel te voorkomen - wil de fruitteelt niet weg hebben. "De Zak is er mooier door." Met hagelschermen kan ook schade worden voorkomen, aldus Meijer en De Dreu. Die hoeven het landschap niet te ontsieren. De Dreu: "In Franse wijnstreken zie je schermen die heel gemakkelijk opvouwbaar zijn."

Wethouder M. de Bruijne wijst de kritiek resoluut van de hand. Volgens hem is er alles aan gedaan om bewoners te informeren. Borsele had ook gemakkelijk meer dan acht vergunningen kunnen afgeven. "We hadden veel meer aanvragen. Met acht hebben we voor de proef een juiste spreiding over Borsele." Eind dit jaar wordt het gebruik van de kanonnen geëvalueerd. Voor die tijd doet de Raad van State definitief uitspraak over de hagelkanonnen.

Stichting Behoud Zak van ZuidBeveland vindt dat er teveel lawaaierige hagelkanonnen ineens zijn geplaatst in erkend stiltegebied De Zak.

Meer info:
PZC-artikel: Hagelkanonnen verboden

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.