Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 24 juli 2007

Borsele krijgt er weer Sloegroen bij

Het Sloebos, dat tegenwoordig project Sloegroen heet, wordt dit najaar weer een stukje groter. De gemeente Borsele is van plan elf hectare landbouwgrond te beplanten.

Het Sloebos zal een deel van de industrie aan het oog onttrekkenHet gaat om drie kavels aan de Kaaiweg, vlakbij het bosgebied aan de rand van Borssele, en de Jurjaneweg, die parallel loopt aan de weg naar de Westerscheldetunnel.

De gemeente heeft voor de uitbreiding mee kunnen liften op de aanpassingsinrichting Borssele, de landinrichting aan beide zijden van de toeleidende weg naar de tunnel. Het landinrichtingsproject eindigt volgend jaar.

"Er was een proces van kavelruil aan de gang. Daar zijn wij in meegegaan om gronden te kunnen aankopen. Zonder de aanpassingsinrichting was het ons niet gelukt ons groenproject een stukje uit te breiden", zegt wethouder M. Vermue-Vermue.

Het project Sloegroen omvat tweehonderd hectare. Doel is van de polders tussen het dorp Borssele en de industrie in het Sloegebied natuur te maken. De gemeente wist destijds geld los te peuteren voor een groene buffer, als compensatie voor aanleg van de Westerscheldetunnel en de gevolgen daarvan voor de natuur en de bewoners van de dorpen in de Sloerand. Onder meer de tunnelmaatschappij, de provincie en het Rijk legden er royaal geld voor op tafel.

Het aanvankelijke idee om er een bos van te maken, is gaandeweg verlaten, mede na inspraak van mensen uit de streek. Zo is nu 45 hectare grasland ingezaaid.

Met de uitbreiding dit najaar is de helft van de tweehonderd hectare Sloegroen voltooid. Die andere honderd hectare zullen stapje voor stapje volgen. "Uitgangspunt is vrijwillige verkoop. Je bent dus afhankelijk van grondeigenaren", zegt Vermue-Vermue.

Borsele wil de groene buffer doortrekken richting 's-Heerenhoek en Nieuwdorp, hoewel dat buiten dit project valt. De gemeente vindt het noodzakelijk beide dorpen beter af te schermen van de Sloeweg en het Sloegebied. De gemeente en de provincie hebben inmiddels vier miljoen euro uitgetrokken voor een buffer tussen het (toekomstige) bedrijventerrein Sloepoort en 's-Heerenhoek. Er is nog twee miljoen nodig.

De wethouder wil de verdubbeling van de Sloeweg (2011-12) aangrijpen om gronden aan te kopen voor het groenproject. "Dan zit de provincie al met landbouwers aan tafel. Misschien kunnen we twee vliegen in één klap slaan."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.