Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 19 juli 2007

Kunstwerk in Lewedorp beklad met laag verf

Vandalen hebben het bronzen schaap, dat sinds ruim een jaar op een hoge sokkel aan Postweg in Lewedorp staat, van een dikke laag verf voorzien. Het kunstwerk, gemaakt door de Borselse kunstenares Wies de Bles, kan nog wel hersteld worden, maar dat gaat veel geld kosten.

Beklad schaapDe gemeente Borsele en de kunstenares zijn ontsteld over de vernieling. Het beeld, dat aan de zuidkant van de Postweg, ter hoogte van Café De Tol in Lewedorp staat, is vorig jaar tijdens de Koninginnedagviering onthuld. Het is onderdeel van een serie kunstwerken van Borselse kunstenaars, die speciale opdrachten voor speciale plekken krijgen. Borsele wil daarmee de openbare ruimte in alle dorpen een eigen gezicht geven. Het schaap van De Bles staat op een plaats waar vroeger Zuid-Beveland ophield en waar het water begon. Het waren schapen die de dijken onderhielden. De Bles heeft het schaap van zijn nedrige plekje in de kudde verheven naar een prominente plaats, hoog boven het landschap op een sokkel. Sinds de onhulling door cultuurwethouder M. de Bruijne, roept het beeld door de bank genomen alleen positieve reacties op. De wethouder is dan ook geschokt over de bekladding. "Er is een smerige soort drie-componentenverf gebruikt, die er maar heel moeilijk is af te krijgen. Het verwijderen gaat tussen twee -en drieduizend euro kosten."

Inmiddels is proces verbaal opgemaakt en de politie roept eventuele getuigen op ,zich te melden. De bekladding werd op 6 juli vastgesteld en kan in de week daaraan voorafgaand gebeurd zijn. De Bruijne: "Ik hoop dat ze die lui kunnen vatten, zodat we de kosten van het herstel op de daders kunnen verhalen. Lukt dat niet, dan zullen de Borselse belastingbetalers er weer voor opdraaien. Het is allemaal geld wat je niet aan leuke of zinvolle dingen kunt uitgeven."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.