Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 21 juni 2007

Veel geld blijft op de plank liggen

Veel mensen die recht hebben op financiële ondersteuning van de overheid, maken geen gebruik van de mogelijkheden. Een in de gemeente Borsele gehouden onderzoek heeft dit klip en klaar uitgewezen. Vooral inwoners met een laag inkomen weten niet dat zij in aanmerking komen voor allerlei regelingen en doen er dus ook geen beroep op.

Veel subsidieregelingen onbekendHet vermoeden bestond al langer dat veel geld op de plank blijft liggen, omdat regelingen niet bekend zijn of te ingewikkeld. De provincie Zeeland trok de portemonnee om dat eens goed uit te laten zoeken. Borsele was bereid zich onder de pet te laten kijken als voorbeeldgemeente.

"Omdat zulke regelingen er niet voor niets zijn", zei wethouder J. Zandee (SGP/ChristenUnie) gisteren bij de presentatie van de onderzoeksresultaten in Heinkenszand. "Als mensen recht hebben op financiële ondersteuning, mag je ervan uitgaan dat zij daar ook behoefte aan hebben. Dat zij bijvoorbeeld steun nodig hebben om deel te kunnen nemen aan het maatschappelijk leven, aan sportactiviteiten. Voor volwassenen kan dat belangrijk zijn, maar zeker ook voor kinderen die anders bijvoorbeeld niet naar een sportvereniging kunnen."

De regeling die de deelname aan zulke activiteiten moet stimuleren, is juist één van de minst bekende, is uit het onderzoek gebleken waaraan ruim 700 inwoners van Borsele hebben meegewerkt. Slechts 38 procent wist van het bestaan van de bijdrageregeling welzijnsactiviteiten.

Alleen met de bekendheid van een regeling voor kinderen in het voortgezet onderwijs was het nog bedroevender gesteld. Niet meer dan 14 procent was daarvan op de hoogte. Terwijl de regeling heel interessant is. Huishoudens met een laag inkomen en kinderen in het voortgezet onderwijs kunnen op basis daarvan een computer krijgen en een vergoeding voor de reiskosten.

Opvallend is dat de landelijke huurtoeslag, de opvolger van de huursubsidie, wel algemeen bekend is (95 procent). Twee van de drie wist dat het mogelijk is kwijtschelding te krijgen van gemeentelijke heffingen.

Borsele heeft in vervolg op het onderzoek zes handzame folders over regelingen gemaakt die huisaan-huis worden verspreid. Als dat werkt, kunnen andere Zeeuwse gemeenten dit model zo overnemen. Wethouder Zandee: "We hopen mensen over de streep te trekken."

Mensen met een laag inkomen kennen veel gemeentelijke bijdrageregelingen niet en maken er dus ook geen gebruik van, wijst onderzoek in Borsele uit.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.