Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 31 mei 2007

Vliegenplaag teistert Nieuwdorp

Een vliegenplaag teistert Nieuwdorp. Het komt volgens secretaris Hans van Dam van de dorpsraad vaker voor dat in Nieuwdorp sprake is van overlast door vliegen, maar zo erg als de afgelopen week heeft hij het niet eerder meegemaakt. De provincie en de gemeente Borsele stellen na meerdere klachten een onderzoek in, maar een aanwijsbare oorzaak is nog niet gevonden.

Vliegenplaag in NieuwdorpNieuwdorp ligt tegen haven- en industriegebied Vlissingen-Oost aan, met op enkele honderden meters afstand van het dorp de oude vuilstortplaats Midden-Zeeland. De beschuldigende vinger gaat bij een vliegenplaag al snel in die richting. "Als het goed warm is geweest", vertelt dorpsraadbestuurder Van Dam, "wil het wel eens een paar dagen erg zijn met vliegen. Vooral in de buurt die het dichtst tegen het Sloegebied aanligt, de Hertenweg en omgeving, maar de laatste dagen is het in het hele dorp raak met vliegen."

Op het sportpark van Nieuwdorp vond maandag het familie De Vostoernooi plaats. Vliegen verpestten het evenement. Peter de Vos, één van de organisatoren van het De Vos-toernooi en wedstrijdsecretaris van voetbalvereniging Nieuwdorp, vond het 'bizar'. "Het is een plaag. Je hoort er iedereen op het dorp over klagen. We moesten tijdens het toernooi allerlei voorzorgsmaatregelen nemen, zoals de broodjes in plastic verpakken. Anders zaten ze zo vol met vliegen. Ze zijn ook nog chagrijnig. En ze zijn behoorlijk taai. Je moet ze echt flink pletten."

De Vos heeft eveneens klachten gehoord van werknemers van bedrijven in het Sloegebied. Uit andere Sloeranddorpen - Borssele, 's-Heerenhoek en Lewedorp - zijn geen klachten. "Het is erg vroeg in het jaar", zegt De Vos, "en de boeren zijn nog geen mest aan het uitrijden op het land. Daar kan het niet aan liggen."

Bij de gemeente Borsele zijn tot nu toe meer dan tien klachten uit Nieuwdorp binnengekomen. "Dat is veel", aldus woordvoerder Daniël Rouw, "want mensen bellen nooit zo snel." Borsele heeft contact gezocht met de provincie. Een aanwijsbare oorzaak is nog niet gevonden. Het belangrijkste is nu te achterhalen waar de vliegen vandaan komen. Lijkjes van vliegen worden onderzocht. Natuurkenner Chiel Jacobusse, werkzaam bij stichting Het Zeeuwse Landschap, zoekt bij mest de oorzaak. "Mest is een notoire bron van vliegenoverlast. Stalvliegen die daaruit komen, zijn iets kleiner dan kamervliegen en ook wel taaier."

Zie ook artikel: Vuilstort bijna zeker oorzaak vliegenplaag

Nieuwdorp ligt vlak bij industriegebied Vlissingen-Oost. Bij overlast gaan verdenkingen snel die kant op. De oorzaak van de vliegenplaag is nog onbekend

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.