Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 25 mei 2007

Zeeland loopt centrale mis

Essent kiest voor de bouw van een nieuwe kolencentrale niet voor Borsele, maar voor Geertruidenberg. Net als Nuon een jaar geleden, heeft Essent niet de garantie dat de centrale wordt aangesloten op het landelijke net. De provincie wil opnieuw overleg met het Rijk.

De huidige kolencentrale van EPZEssent maakte de locatiekeuze gisteren bekend. Zeeland loopt daarmee enkele honderden (directe en indirecte) arbeidsplaatsen mis. Essent ontvouwde in februari plannen voor een nieuwe centrale. Twee locaties had ze ervoor op het oog: naast de twee bestaande Amercentrales in Geertruidenberg of recht tegenover de bestaande kolencentrale in het Sloegebied. De nieuwe stroomfabriek krijgt een vermogen van 800 Megawatt; goed om naar schatting twee miljoen huishoudens vanaf 2013 te voorzien van elektriciteit. De bouw kost 1 miljard euro en moet in 2008 beginnen. Steenkool is de brandstof, al wordt de centrale voorbereid voor het meestoken van biomassa.

Essent heeft om een paar redenen niet voor Zeeland gekozen, zegt woordvoerder R. Hammer. "In Geertruidenberg hebben we al twee centrales en dus infrastructuur, kantoren en kennis. Verder kregen we van landelijk netwerkbeheerder Tennet niet de garantie dat de centrale in 2013 kan worden aangesloten op het landelijke hoogspanningsnet."

Precies om dezelfde reden koos Nuon in juli 2006 niet voor Zeeland. Ze besloot een nieuwe centrale te bouwen in het Groningse Delfzijl. Die stroomfabriek is goed voor 1200 megawatt en 300 arbeidsplaatsen.

Voor gedeputeerde M. Wiersma (GroenLinks, economische zaken) is het nieuws zuur. "Zeeland staat op een achterstand. Het provinciebestuur heeft zowel bij het ministerie als bij landelijke netbeheerder Tennet aangedrongen op uitbreiding van die capaciteit. Anders kan er in Zeeland geen grote centrale meer bij. Het is bovendien belangrijk voor de invoer van stroom in geval van calamiteiten. Daarom gaan we opnieuw in gesprek met het ministerie en met Tennet om dit geweldige probleem op te lossen."

Essent bouwt zijn nieuwe kolencentrale in Geertruidenberg. Zeeland valt af omdat Essent niet de garantie krijgt dat de centrale zijn stroom kwijt kan.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.