Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 15 mei 2007

Toekomst voor zwartebessenteelt

De Nederlandse zwartebessenteelt die in de Zak van Zuid-Beveland is geconcentreerd, heeft weer toekomst. Voor de kwalitatief goede zwartebessen uit Nederland is een nieuwe afzetmarkt aangeboord.

Zwarte bessenteelt in BorseleHet einde van de voor de Zak van Zuid-Beveland zo beeldbepalende zwartebessenteelt leek begin vorig jaar in zicht. De belangrijkste afnemer SVZ International had de sapconcentraatfabriek in Dodewaard gesloten. De productie was volledig naar Polen verplaatst, het land met de uitgebreidste zwartebessenteelt van Europa. In Polen zijn vele tienduizenden hectares met zwartebessen te vinden tegen zo'n vijfhonderd in Nederland; ongeveer driehonderd hectare in de Zak van Zuid-Beveland en al met al tweehonderd hectare in Tholen, WestBrabant, bij Wolphaartsdijk en Rilland.

De Nederlandse telers konden nog aan SVZ International leveren, omdat het contract tot 2008 liep. Het bedrijf sloot praktisch uit dat de overeenkomst zou worden verlengd. Algemeen directeur M. van de Ven sprak de verwachting uit dat de teelt in Nederland nauwelijks toekomst heeft.

L. Vermue uit Heinkenszand, secretaris van de Coöperatieve Nederlandse Bessentelersvereniging, weigerde te somberen. Hij zette zelfs nog nieuwe struiken, in de wetenschap dat de landbouw altijd pieken en dalen kent. "De laatste drie jaar waren de prijzen zo laag dat niemand iets verdiende aan zwartebessen", vertelt Vermue. "Veel boeren in het buitenland stopten of verzorgden de struiken minder goed. Met als effect: Minder productie, hogere prijzen. Dat is de markt."

Dit is in het voordeel van (overgebleven) Nederlandse telers. Maar het is voor hen minstens zo belangrijk dat zij voor de verwerking van zwartebessen niet meer afhankelijk zijn van Polen. SVZ International heeft in Etten Leur een productielijn opgezet waar verfijndere producten dan sapconcentraat van zwartebessen worden gemaakt. "Aan zwartebessen die voor die producten nodig zijn, worden hogere eisen gesteld", verklaart Vermue, "zoals het kunnen aangeven welke gewasbeschermingsmiddelen zijn gebruikt. In Polen zijn ze nog niet zover."

Een nieuw contract met SVZ International - dat 60 procent van de Nederlandse productie afneemt - moet nog worden gesloten. Vermue is hoopvol gestemd. "Want er is momenteel een tekort van zwartebessen."

Zaterdag 19 mei is het voor de 13e keer zwartebessendag, traditioneel een fietstocht van ca. 35 kilometer langs diverse bessentelers. Meer info.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.