Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 15 mei 2007

De Vijf Gebroeders weer in ere hersteld

Op nationale molendag 12 mei was hij al in alle glorie te bewonderen. En natuurlijk werkend: stellingmolen de Vijf Gebroeders in Heinkenszand.

De Vijf GebroedersDe Stichting Molen 'De Vijf Gebroeders' kan trots zijn! De afgelopen jaren is door de Stichting hard gewerkt en het resultaat mag er zijn. De bovenkruier uit 1851 aan de Stationsweg in Heinkenszand ziet er weer piekfijn uit. In totaal heeft de restauratie een kleine 3 jaar geduurd, waarbij niet alleen de molenromp, het gaande werk en het gevlucht hersteld werden, maar ook de scheefstand van de molen werd gecorrigeerd.

Vanaf begin april is de molen weer maalvaardig. Toen heeft molenmaker Adrieans uit Weert zijn werkzaamheden beëindigd met het aanbrengen van oud-hollands hekwerk en het herstel van het gaande werk.

De toekomstige molenaar van de stichting, Bas Quist, is nog in opleiding. Hij hoopt dit najaar het begeerde molenaarsdiploma in zijn zak te hebben. Tot die tijd neemt molenaar Martin van der Steen uit Oud-Vossemeer de honneurs regelmatig waar.

De totale kosten van de restauratie zijn de 600.000 euro te boven gegaan. Het bedrag is bijeengebracht door bijdragen van diverse subsidiegevers en sponsoren.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.