Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 23 april 2007

In Nieuwdorp moet de Slag om de Schelde herleven

De Slag om de Schelde in het najaar van 1944 verdient het om meer aandacht te krijgen. De aangewezen plek daarvoor is Nieuwdorp, vindt zowel Kees Traas van oorlogsmuseum Infatuate in Nieuwdorp als Hans van Dam van de dorpsraad.

Oorlogsmuseum InfatuateTraas en Van Dam wijzen allebei op een uitspraak van Provinciale Staten begin februari dit jaar. Daarin wordt opgeroepen de Slag om de Schelde meer voor het voetlicht te brengen en om dat gebundeld te doen onder leiding van de provincie. Dus niet verbrokkeld over verschillende plaatsen in Zeeland, waar steeds dezelfde geschiedenis wordt verteld. De Slag om de Schelde is daarvoor, aldus indiener van de motie Frank Streng (VVD), veel te belangrijk.

Geallieerden wilden najaar 1944 een betere aanvoerhaven, dichterbij het front. Antwerpen was bevrijd, maar onbereikbaar. Duitsers zaten nog aan de oevers van de Westerschelde. De Slag om de Schelde was bedoeld om de Duitse troepen uit Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Beveland en Walcheren te verjagen.

Dat lukte, mede dankzij een actie bij Nieuwdorp. De toen enige vaste verbinding tussen Walcheren en Zuid-Beveland, de smalle Sloedam, bleek niet te veroveren. De oplossing kwam bij Nieuwdorp: Schotse troepen trokken vanaf de dijk over de nog niet afgesloten Sloekreek naar Walcheren. Dat gebeurde in de nacht van 2 op 3 november 1944. Het was voor de Duitse troepen op Walcheren een grote verrassing.

"De plek waar de Schotten zijn overgestoken, is nog steeds aanwijsbaar", vertelt Hans van Dam van de dorpsraad van Nieuwdorp. Hij heeft een plan gemaakt voor 'een ommetje' van ruim tien kilometer waarin een wandeling langs de Sloekreek is opgenomen. Van Dam: "Richting Sloedam kunnen mensen dan ook nog bunkers bezichtigen." De dorpsraad heeft het idee voor 'het ommetje' onlangs gepresenteerd.

Dit sluit prima aan bij wat oorlogsverzamelaar Kees Traas wil doen. Al van jongs af aan verzamelt hij. Hij heeft een museum, Infatuate (de codenaam voor de invasie van Walcheren), en wil dit uitbouwen. De provincie is daar inmiddels volop bij betrokken. Een stichting is actief. Traas heeft deskundigen in de arm genomen om van Infatuate hét museum over de Slag van de Schelde te maken. En zijn plan is op verzoek van de provincie uitgebreid. Er komt meer educatie in, het wordt allemaal stukken professioneler. Iets wat Traas dolgraag wil. "Ik wil het goed nalaten." Het plan is daardoor duurder geworden; 800.000 in plaats van 350.000 euro. Inmiddels is 225.000 euro beschikbaar. Traas heeft goede hoop dat het lukt onder meer via sponsporing voor 1 juli nog 250.000 euro te ontvangen. "En dan gaan we beginnen."

In Nieuwdorp bestaat initiatief om museum over de Slag om de Schelde professioneel in te richten met daaraan gekoppeld een wandeling langs gedenkpunten.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.