Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 21 april 2007

Service belbus moet over paar weken beter zijn

De service van de belbus moet binnen 'nu en een paar weken' door vervoerder Connexxion verbeterd zijn. F. Chervet, belast met openbaar vervoer bij de provincie, sprak die verwachting uit op de jaarvergadering van de dorpsraad Ellewoutsdijk.

ConnexxionChervet was in Ellewoutsdijk, omdat uit dat dorp nogal wat klachten komen over de belbus. Sinds de nieuwe dienstregeling december vorig jaar is ingegaan, is Ellewoutsdijk voor wat betreft openbaar vervoer volledig afhankelijk van de belbus. Die rijdt naar Baarland waar kan worden overgestapt op een streekbus naar Goes. Vooral middelbare scholieren maken in de wintermaanden gebruik van de belbus.

Dat bleek een kleine ramp. De belbus kwam nogal eens niet opdagen in Ellewoutsdijk of Baarland. Ouders moesten gestrande kinderen ophalen. Kinderen waren veel geld kwijt aan het bellen met hun mobieltjes naar de belbuscentrale - 'waar blijft die nou?' - of naar huis.

Provincieambtenaar Chervet had voor de belkosten een oplossing. "Voor het speciale belbusnummer geldt met een vaste telefoonlijn het lokale gesprekstarief. We hebben ons niet gerealiseerd dat bellen naar een 0900-nummer met een mobieltje extra kost." De toezegging volgde: "We gaan proberen het belbusnummer gratis te maken."

Het beter organiseren van de belbusservice is een ander verhaal. Chervet gaat ervanuit dat de belbuscentrale in IJsselmuiden (Overijssel) binnen 'nu en een paar weken' op orde kan zijn; dat aanvragen binnen twee minuten worden afgehandeld. En dat ook binnen enkele weken uitvoerders alle dorpen in Zeeland kunnen thuisbrengen.

Tot de zomer krijgt Connexxion vervolgens de tijd om met haar onderaannemers (Zeeuwse taxibedrijven) genoeg personeel en taxi's of taxibusjes beschikbaar te hebben voor de belbus. Chervet sprak van een ultimatum. Hij meldde verder dat de provincie 'binnenkort' een klachtenlijn opent. En waar de belbus vaak moet rijden, komt mogelijk een vaste bus (terug). Volgens Chervet is Ellewoutsdijk een kanshebber.

Onder meer naar aanleiding van klachten uit Ellewoutsdijk over de belbus heeft de provincie vervoerder Connexxion een ultimatum gesteld.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.