Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 20 april 2007

Borsele hoopvol gestemd door uitlatingen minister

"Fantastisch. Eindelijk een minister die het begrijpt." Burgemeester Gelok van Borsele reageert opgetogen bij het horen van de opmerkingen die minister Ter Horst (PvdA, Binnenlandse Zaken) deze week deed in een overleg over rampenbestrijding.

Burgemeester Gelok: Eindelijk begrip voor brandweerstandpuntSP-Kamerlid Van Raak vroeg of het niet gevaarlijk is dat bij grote infrastructurele projecten vaak 'beknibbeld' wordt op de brandweerzorg. Hij noemde de Westerscheldetunnel als voorbeeld.

Dat is niet de bedoeling, reageerde Ter Horst, maar uit eigen ervaring weet ze dat kleine gemeenten Den Haag daar nogal eens op moeten wijzen. Ze heeft het gezien bij een sprinklerinstallatie die nodig was voor de Betuwelijn.

Het klinkt Gelok als muziek in de oren. Hij roept al jaren dat Borsele te klein is om de kosten voor tunnelveiligheid alleen te dragen. Tot dusver tevergeefs. "Wat Ter Horst zegt, klinkt heel anders dan de signalen die we tot nu toe uit Den Haag kregen." Hij hoopt op een koerswijziging bij het Rijk.

Daar gaat Van Raak wel van uit. "Als iets niet goed gaat, moeten gemeenten dat laten horen. Doen ze dat, dan heb ik het idee dat er bij deze minister mogelijkheden zijn. En als de minister niet reageert, zit er altijd nog een Kamer.''

Gelok wil het ijzer smeden nu het heet is. "Ik heb Ter Horst onlangs uitgenodigd voor een werkbezoek. Ik wil haar laten zien hoe de gemeente hier haar verantwoordelijkheid oppakt, maar dat er voor de hoge lasten geen structureel geld komt van andere overheden."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.