Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 19 april 2007

Sluipende automobilist beloond met aanleg van fietspad door De Poel

En de winnaar is: de automobilist. Waterschapsbestuurder Bert van de Hoef geeft het ruiterlijk toe. De beslissing om een vrijliggend fietspad aan te leggen door De Poel was niet de eerste keuze van waterschap Zeeuwse Eilanden.

Fietspad door de Poel valt onder verantwoordelijkheid van het Waterschap"We hebben van alles geprobeerd om De Poel autoluw te krijgen, maar dat is niet gelukt. Je moet dan wel iets anders doen om de verkeersveiligheid voor fietsers te verbeteren."
Zeeuwse Eilanden heeft met drempels in de polder, op de Noordhoekweg, én een doseerinstallatie bij Hotel Goes getracht het autosluipverkeer door De Poel te ontmoedigen. Tevergeefs. De drempels waren binnen de korste keren gesloopt. Het waterschap zelf heeft de doseerinstallatie in 2003 alweer vrij snel weggehaald, nadat een automobiliste was gelanceerd door de doseerpaal die uit het wegdek kwam.

Tegen automobilisten die door De Poel van Heinkenszand naar Goes willen en terug, bleek geen kruid gewassen. Maar de druk om iets aan de verkeersveiligheid voor fietsers te doen groeide, nadat duidelijk werd dat Heinkenszand niet eerder dan in 2012 een eigen aansluiting op rijksweg A58 krijgt. Met die aansluiting komt er pas een aantrekkelijk alternatief voor sluipverkeer door De Poel.

Borselse dorpsraden, de Fietsersbond, de provincie, de gemeenten Goes en Borsele, ze deden allemaal een dringend beroep op Zeeuwse Eilanden om snel werk te maken van een vrijliggend fietspad. Het waterschapsbestuur ging onlangs overstag, met als addertje onder het gras dat van Goes en Borsele ook een bijdrage wordt verwacht.

Beide gemeenten stribbelden eerst tegen. Met name Borsele maakte er een principezaak van dat het waterschap voor eigen wegen moet zorgen. 'Want wij vragen het waterschap evenmin om geld voor gemeentewegen'. Borsele is inmiddels 'om'. Al is het via een omweg. Borsele meldde deze week 100.000 euro bij de provincie aan te vragen voor het fietspad door De Poel, uit de brede doeluitkering waarvan altijd een deel voor gemeenten is.

De kans dat Borsele dit geld krijgt, is aldus provincieambtenaar Wim Kant 'vrij groot'. En hoe zit het met de 100.000 euro van Goes? "Wij gaan dat waarschijnlijk zelf financieren", volgens een woordvoerster. Goes heeft al geld uit het provinciale potje gekregen voor een fietstunneltje vlakbij McDonald's, ook in de route Goes-Heinkenszand. Het tunneltje wordt eind dit jaar gebouwd.

Het fietspad door De Poel - vanaf de Verbatelweg, door het Poelbos over de A58 naar de Noordhoekweg - laat vooral vanwege grondverwerving langer op zich wachten, tot in 2009, denkt waterschapper Van de Hoef. De financiën zijn in elk geval bijna rond, met 1,2 miljoen van het waterschap, 2 ton van de provincie en uitzicht op 2 ton van Goes/Borsele.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.