Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 12 april 2007

Borssele krijgt bijzondere combinatie van school en wonen

Het maakte niets uit. Weer of geen weer, de zon scheen gisterochtend hoe dan ook voor directeur C. van Koeveringe van de ds G. H. Kerstenschool in Borssele. De eerste heipaal voor de nieuwbouw van zijn basisschool ging de grond in. Borssele, althans het grote reformatorische smaldeel, was ervoor uitgelopen.

De toekomstige KerstenschoolZeven jaar heeft het geduurd. In 2000 diende de Kerstenschool al een verzoek in voor uitbreiding of nieuwbouw. Telkens kwam er iets doorheen fietsen. Mei 2005 klonk dan toch het verlossende woord: de Kerstenschool mag zich op het oude terrein van busbedrijf AMZ aan de Oostsingel helemaal in het nieuw steken.

Het mooie van de oplossing is dat ook het openbaar basisonderwijs in de gemeente Borsele ermee is geholpen. De Franck van Borsseleschool kan verhuizen naar het 'oude' gebouw van de Kerstenschool, net ver genoeg van de openbare school in Nieuwdorp. Anders had een openbare school in Borsele moeten sluiten.

Van Koeveringe, voorzitter A. Witte van het schoolbestuur en wethouder J. Zandee (SGP/ChristenUnie, onderwijs) riepen deze voorgeschiedenis gisteren alledrie in herinnering. Ook om het belang van het project voor Borssele aan te geven. In een dorp van bijna 1500 inwoners verrijst tenslotte niet elk jaar een nieuw schoolgebouw, zeker niet één met aansluitend twaalf seniorenappartementen. Zo'n combinatie is vrij uniek. Woningcorporatie R&B Wonen is opdrachtgeefster van het woondeel. Directeur J. van Luijk van R&B sprak wervend: "Jong en oud gaan elkaar hier ontmoeten." Vijftien gegadigden hebben zich tot nu toe voor de appartementen gemeld, die 485 euro per maand gaan doen. Huurtoeslag is mogelijk. Inschrijven kan nog tot 1 mei. Toewijzingen zijn ook al in mei.

Aannemer Fraanje verwacht ruim een jaar bouwtijd nodig te hebben voor de bouw van het ontwerp van architect J. Dieleman van Archikon uit Goes. De Kerstenschool hoopt aan de Oostsingel na de zomervakantie van 2008 een nieuwe start te kunnen maken. Niet alleen kinderen uit Borssele bezoeken de reformatorische basisschool. Van de tweehonderd leerlingen komen er zestig uit Nieuwdorp.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.