Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 6 april 2007

Sloepoort komt er

De Borselse gemeenteraad heeft gisteravond het licht op groen gezet voor de aanleg van bedrijventerrein Sloepoort tussen Nieuwdorp en 's-Heerenhoek.

Komst Sloepoort zekerEen meerderheid van CDA, SGPChristenUnie en VVD (de collegepartijen) stemde voor, de oppositie (PvdA en Lokale Partij Borsele) tegen.

De meerderheid ontkende niet dat Sloepoort een extra belasting voor 's-Heerenhoek en Nieuwdorp betekent, maar, zo zei CDA-raadslid K. van der Maas, 'je kunt de bevalling van een kind toch niet op het allerlaatste moment stoppen'. Hij doelde op de lange voorgeschiedenis van Sloepoort.

De voorgeschiedenis gaat terug tot 1994, toen Borsele met de provincie een akkoord sloot over aanleg van de Westerscheldetunnel. Borsele kreeg toestemming extra woningbouw te plegen in 's-Heerenhoek en Lewedorp én mocht voor lokale bedrijven tegen VlissingenOost aan een bedrijventerrein ontwikkelen. Sloepoort is inmiddels niet meer speciaal voor lokale bedrijven bedoeld, maar voor havengebonden bedrijven. Het Borsels college van B en W heeft daarover in 2001-2002 met havenschap Zeeland Seaports een nieuw akkoord gesloten.

CDA'er Van der Maas: "Nu kunnen we wel zeggen 'we hebben de extra huizen gebouwd, de voordelen van de overeenkomsten zijn binnen, we stoppen de bevalling'. Zo gaat dat niet. We hebben verplichtingen. We kunnen het kind niet zomaar vlak voor de bevalling terugstoppen."

Het kon niet uitblijven, de oppositie moest op de vergelijking reageren. PvdA-raadslid A. Witkam: "Je kunt met een beetje goede wil een kind wel terugduwen, zeker als het een lelijk kind is als dit bedrijventerrein." Hij diende met de Lokale Partij Borsele een motie in om een besluit over het ontwerp-bestemmingsplan op te schorten totdat er meer duidelijkheid is over de ontwikkeling van containeroverslag in het Sloegebied (onder meer Westerschelde Container Terminal) en over de wegenstructuur. Sloepoort is gepland bij de kruising SloewegWesterscheldeweg. Dat kruispunt moet in verband met de verdubbeling van de Sloeweg worden aangepast. De oppositie wilde de plannen daarvoor afwachten. Wellicht ligt Sloepoort straks in de weg? De collegepartijen CDA, SGP-CU en VVD denken dat niet en wezen de motie af.

Twee moties van VVD'er R. Boekholt haalden het wel, om Sloepoort zo snel mogelijk in het groen te steken ter afscherming van het terrein.

Met het besluit over de aanleg van bedrijventerrein Sloepoort sluit de Borselse gemeenteraad voorlopig een geschiedenis af die teruggaat tot 1994.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.